1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК ще инвестира 14 милиарда евро в инфраструктура за пречистване на отпадъчни води

ЕК ще инвестира 14 милиарда евро в инфраструктура за пречистване на отпадъчни води

Целта е да не се допуска възможност за вредни въздействия върху човешкото здраве и околната среда

Общо около 14 милиарда евро ще са инвестициите в ЕС през периода от 2007 г. до 2013 г. в инфраструктура за събиране или пречистване на отпадъчни води, в съответствие с Директивата за пречистването на градските отпадъчни води (UWWT), съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Целта е да не се допуска възможност за вредни въздействия на човешките и промишлени отпадъчни води върху човешкото здраве и околната среда. Последният доклад за прилагането на горепосочената директива, отнасящ се за периода 2007—2008 г., показва че е постигнат добър напредък в провежданите дейности, като в същото време все още има възможност за допълнително подобряване на процента на спазване на изискванията за канализация и пречистване на отпадъчните води. От доклада се вижда, че по-отдавнашните страни членки на ЕС (ЕС-15) поддържат добри стандарти на пречистването на отпадъчни води и са подобрили пречистването на води в чувствителните зони, а по-новите страни членки (ЕС-12) имат подобрение в канализацията и пречистването като цяло. Основните констатации в доклада са: В страните от ЕС-15 повечето канализационни системи за селищни отпадъчни води са високоефективни и улавят 99 % от целевите отпадъчни води. Общата площ на зоните, обозначени като чувствителни (еутрофни или изложени на риск да станат еутрофни), по отношение на които са въведени по-строги изисквания за пречистване, се е увеличила от 68 % според предпоследния доклад на 73 % съгласно последния доклад. Това би могло да показва увеличение на еутрофните води, но в същото време е указание, че страните членки по-добре разпознават и защитават чувствителните води.

Все още съществуват значителни различия по отношение на прилагането на по-строгите изисквания за пречистване, но са постигнати много високи проценти на спазване на тези изисквания в Австрия, Нидерландия и Германия; постигнати са подобрения в Дания, Финландия, Франция, Люксембург и Швеция, а също и в страните от ЕС-12, особено в Литва.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.