1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК ще предостави 267 млн. евро за нови екологични проекти

ЕК ще предостави 267 млн. евро за нови екологични проекти

Те са финансирани по линия на програмата LIFE+

Европейската Комисия публикува своята ежегодна покана за представяне на предложения за проекти, които ще бъдат финансирани по програмата LIFE+ - Европейския фонд за околната среда, съобщава Рапид. Предложения се приемат по трите съставни части на програмата: природа и биоразнообразие, политика и управление в областта на околната среда, както и информация и комуникация. На разположение са общо 267 милиона евро за съфинансиране по споразумения за отпускане на безвъзмездни средства. Поканата е валидна до 15 юли 2011 г.

Програмата LIFE+ се състои от следните три части:

„Природа и биологично разнообразие", с която се цели подобряване на природозащитния статус на застрашени видове и местообитания. Проектите по тази част допринасят за изпълнението на директивите за птиците и местообитанията, за изграждането на мрежата „Натура 2000" и за постигането на целта на ЕС да се спре процесът на обедняване на биоразнообразието. Размерът на съфинансирането е обикновено 50 %, но за приоритетни биологични видове и местообитания може да достигне максимум 75 %;

„Политика и управление в областта на околната среда", проектите по която са пилотни или новаторски и допринасят за разработването на политически концепции, технологии, методи и инструменти в множество области, включително въздух, води, отпадъци, климат, почви и селско стопанство. По тази част на LIFE+ се подпомагат и проекти, целящи по-добро прилагане на екологичното законодателство на ЕС, изграждане на база от знания в областта на управлението на околната среда и разработване на информационни източници за околната среда чрез системи за мониторинг (включително мониторинг на горите). Проектите могат да получат съфинансиране в размер до 50 %;

„Информация и комуникация", проектите по която се отнасят до кампании за съобщаване и разясняване с цел привличане на общественото внимание към проблемите на опазването на околната среда, природата или биоразнообразието; включени са и проекти във връзка с предотвратяването на горски пожари (повишаване на информираността, специализирано обучение).

Проектите, финансирани по линия на програмата LIFE+, трябва да представляват интерес за Европейския съюз и значително да допринасят за постигането на общите цели на LIFE+.

Те трябва да бъдат също технически и финансово съгласувани и изпълними, както и разходите по тях да бъдат оправдани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.