1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК започна обществено допитване за подобряване на качеството на въздуха в Европа

ЕК започна обществено допитване за подобряване на качеството на въздуха в Европа

През следващите дванадесет седмици всички заинтересовани страни са поканени да споделят възгледите си

Европейската комисия започна обществено допитване за определяне на най-добрия начин за подобряване на качеството на въздуха в Европа. През следващите дванадесет седмици всички заинтересовани страни са поканени да споделят възгледите си относно начините за гарантиране на пълното прилагане на действащата рамка, нейното подобряване и допълване с конкретни действия. Резултатите от допитването ще бъдат включени в цялостния преглед на политиката на ЕС по отношение на въздуха, който трябва да е готов през 2013 г. В допитването може да се участва до 4 март 2013 г.

Замърсяването на въздуха и свързаните с него заплахи за околната среда и здравето на човека продължават да тревожат много европейски граждани. Независимо от постигнатия през последните десетилетия напредък в резултат на законодателството за намаляване на вредните замърсители като серен диоксид, олово, азотни оксиди, въглероден оксид и бензен, някои замърсители все още създават проблеми. Летният смог и потенциално вредните тропосферен озон и фини частици, които крият значителни рискове за здравето, редовно превишават безопасните граници. Замърсяването на въздуха продължава да е причина за преждевременната смърт на над 350 000 души годишно в ЕС.

Допитването е разделено на две части — кратък въпросник за широката общественост и по-дълъг раздел с въпроси за експерти и служители от национални администрации, регионални и местни власти, изследователи, предприятия, заинтересовани страни, групи в областта на здравеопазването, опазването на околната среда и др. с опит в прилагането на законодателството на ЕС относно качеството на въздуха, отбелязва greentech.bg.

Онлайн допитването е част от по-широк процес, предназначен да включи обществеността в предстоящия преглед на политиката на ЕС по отношение на въздуха. С това приключва започнатият от Комисията през януари 2011 г. процес на консултации, включващ редовни срещи с държавите членки и с други заинтересовани страни, както и първото обществено допитване за ефективността на политиката на ЕС по отношение на качеството на въздуха и за бъдещите приоритети.

Комисията съвсем скоро ще публикува и резултатите от проведената от „Евробарометър“ анкета за качеството на въздуха. Около 25 000 европейски граждани в 27-те държави членки на ЕС, споделиха възгледите си по проблемите с качеството на въздуха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.