1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти настояват до 2030 г. синтетичните пестициди да се намалят с 80%

Екоактивисти настояват до 2030 г. синтетичните пестициди да се намалят с 80%

Европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и фермерите“ изложи своите искания в ЕП

След като събра повече от 1 милион подписа, европейската гражданска инициатива „Да спасим пчелите и фермерите“ получи правото да изложи своите искания в Европейския парламент. Изслушването се състоя на съвместно заседание на комисиите за селско стопанство и околна среда и продължи близо 4 часа.

Организаторите на инициативата настояват до 2030 година синтетичните пестициди да се намалят с 80%, а до 2035-та изцяло да излязат от употреба. Въвеждайки в темата, заместник-председателят на Комисията по земеделие Беноа Бито поясни:

„Пчелите играят много важна роля в контекста на продоволствения суверенитет и са много силен индикатор за състоянието на биоразнообразието. Благодаря за хората, които са в основата на тази гражданска инициатива. Това е прекрасна идея да се обвърже съдбата на селските стопани с тази на пчелите.“

Мотивите за инициативата представи д-р Хелмут Буртчер-Шаден от австрийската екоорганизация Глобал 2000.

„Причината за нашето безпокойство е, че храните, които се предлагат, съдържат много пестициди и това се отнася за големите индустрии, които говорят, че подкрепят Зеления пакт, обаче правят всичко, за да разрушават неговите мерки. Още по-изненадващо за мен е, когато групи по интереси, които трябва да представляват интересите на земеделските стопани, се обединяват с индустрията срещу „Зеления пакт”.

Жерон Кандел от университета Вагенинген в Нидерландия допълни:

„Присъствието на пестицидите и остатъчните пестициди в екосистемите и хората са опасни и това е тясно свързано с биоразнообразието, насекомите, гористите и водните екосистеми. Това въздействие спешно трябва да бъде намалено. Редица държави членки и депутати наскоро призоваха за забавяне или отмяна на новия регламент за пестицидите. Те изтъкнаха съмнителни аргументи и политиците призоваха за допълнителна оценка на въздействието към оценката на комисията преди избухването на войната в Украйна.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.