1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоактивисти организират протест в защита на Пирин

Екоактивисти организират протест в защита на Пирин

Недоволството е породено от подписаното решение, да не се извършва екооценка за проекта за нов план за управление на националния парк

Тази вечер се очаква да се състои първият протест срещу служебния кабинет на Огнян Герджиков. Той е свикан пред Министерството на околната среда и водите. Надсловът на проявата, организирана от коалиция "За да остане природа в България", е: ""Екологичната оценка е вредна за здравето - на МОСВ".

Според екоактивисти 3 март и почивните дни около него са били използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк „Пирин“! С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е направила сериозна крачка към застрояването на планината.

На 1 март Костова се е разпоредила, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк. Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със законите на страната. В глава шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога екологична оценка е необходима.

Въпреки това Министерството решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като „няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве“.
Припомняме, че на 2 март еколози изпратиха отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков с искане да бъдат върнати проектоплановете за управление на парковете Пирин, Витоша и Рила.

Дали това е така, при положение, че проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка?

Министерството на околната среда и водите потъпка решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година. На годишното си заседание в Истанбул, Комитетът недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000.

За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда.

Костова се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо „с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите“.

Коалиция „За да остане природа в България” пита - как екологичната оценка би застрашила живота или здравето на гражданите? И какви са тези държавни и обществени интереси, които твърди, че защитава министърът, при положение, че над 75 хиляди души вече изпратиха имейли до служебния премиер Огнян Герджиков с искане проектът за нов план да не бъде приеман в настоящия му вид? Инициативата продължава и точно в този момент е важно всеки да даде гласа си за Пирин на wwf.bg/pirin.

До приемането на нов план за управление, продължава да действа старият, който предвижда значително по-сериозна защита на природата в Пирин. Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.