1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Мрежата НАТУРА 2000 в района на Рила е недостатъчна

Еколози: Мрежата НАТУРА 2000 в района на Рила е недостатъчна

Предстои да бъдат обявени нови, допълнителни защитени зони за опазване на мечката и главоча

Мрежата НАТУРА 2000 в района на Рила е недостатъчна и предстои да бъдат обявени нови, допълнителни защитени зони за опазване на мечката и главоча (вид риба). Предстои да се вземе и допълнително решение за опазването на лалугера, съобщават от Коалицията "За да остане природа в България".

Необходимо е да се осигури екологична цялост на защитените зони и да се включат в НАТУРА 2000 нископланинските местообитания на кафявата мечка, се казват в мотивите на решението след проведения вчера, 10 октомври, биогеографски семинар, който има функцията на официална процедура за одобряване на зони от НАТУРА 2000. На семинара участваха представители на ЕК, Европейския тематичен център, МОСВ, БАН, научни институции и неправителствени природозащитни организации.

Според досега действащия план за опазване на вида, значителни части от първокласните местообитания на мечката оставаха извън Национален парк Рила и затова мечките не бяха достатъчно защитени в границите на парка. На базата на единното научно мнение, решението на биогеографския семинар е в съответствие с одобрения в България план за действие за опазване на кафявата мечка.

"От Коалиция, за да остане природа в България очакваме правителството да изпълни своите нормативни задължения, които са потвърдени с решението на биогеографския семинар, което ги прави задължителни. За съжаление, наложи се да чакаме шест години преди Рила – буфер да бъде обявена. Настоятелно съветваме правителството да не коригира произволно научните предложения за територии в името на частни бизнес интересиq като заменки на гори и изграждане на ски курорти, тъй като подобни опити са обречени на неуспех. Решението Рила-буфер да бъде обявена в нейните нормални, естествени граници е единственото, което удолетворява обществения интерес", коментира Андрей Ковачев, експерт по биоразнообразие в СДП "Балкани".

Разширяването на Натура 2000-зоните в района на Рила отговаря не само на научните изисквания, но и на обществените очаквания. През 2007 и 2008 г. в подкрепа на Рила около 200 000 граждани се обединиха в петиция, което я превърна в една от природозащитните каузи, получили най-голям обществен отзвук.

Освен решението за Рила-буфер, на семинара бяха приети всички 31 предложения за допълнителни нови зони или разширения на съществуващи такива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.