1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози настояват да не се отслабва директивата за ГМО

Еколози настояват да не се отслабва директивата за ГМО

Сегашните регламенти са работещи и строги

Еколози настояват Европейският съюз да не премахва регулации за генетично редактираните храни и земеделски култури. Според тях някои членове на сегашния състав на Еврокомисията искат да отслабят регламентите, които регулират генетично модифицираните селскостопански култури и храни.  

Има намерения да се отслабят няколко регламента, даващи законодателната рамка относно генетично модифицираните храни и фуражи, проследяването и етикетирането им, както и работата с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия, посочват от Сдружение "За Земята". Според тях, ако се намали силата на тези регламенти се отварят пазарите за генно редактирани продукти, което противоречи на науката.

Ако се променят текстовете, се улеснява употребата на продукти, произведени от нови техники за редактиране на гени, а на практика няма контрол върхуA тях. Проблем е и, че тези нови продукти, създадени чрез редактиране на генните ще излязат на пазара освен без контрол и без да бъде изписано на етикета, че са създаден по такъв начин.A

Според екологичната организация сегашната директива е работеща и строга, като е необходимо по-стриктното й прилагане в държавите членки, както и да се изработи механизъм за контрол на продукти, създадени чрез редактиране на гените. Еколозите припомниха, че в ЕС има разрешена за производство само една генно-модифицирана царевица.

Гледайте повече в Новините на АгроТВ.

Автор: Данаил Андреев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.