1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози организират кампания срещу замърсяването с пластмаси във водните басейни

Еколози организират кампания срещу замърсяването с пластмаси във водните басейни

Снимка:

Мотото на инициативата е "Морето не е за една ваканция"

Кампания срещу замърсяването с пластмаси във водните басейни в страната започва в навечерието на Световния ден на водата (22 март). Организатори са екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята". Мотото на инициативата е "Морето не е за една ваканция", пише dnevnik.bg.

Кампанията се провежда за трета поредна година и е част от световна акция за намаляване на пластмасата в океаните, подета от международните организации "Грийнпийс", "Приятели на Земята" и "Европейска мрежа за нулеви отпадъци".

Последиците за околната среда от употребата на пластмаса са не просто видими, а драматични. Всяка година стотици хиляди морски обитатели умират, защото бъркат пластмасовите отпадъци с храна. Малките пластмасови частици също така достигат и до нашата трапеза, като консумираме морска храна.

Основната цел на екоактивистите е да насочат общественото внимание към значимостта на питейната вода и защитата на водните ресурси. Това според тях може да доведе до по-отговорно отношение към отпадъците, което ще подобри състоянието на водните басейни и качеството на живот на хората.

Основните искания на еколозите са:

  • Да се ограничи използването на найлонови торбички
  • Да се забрани използването на микропластмасата в козметиката
  • Да се вземат мерки за намаляване на пластмасовите опаковки за продажба на дребно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.