1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистърът: В момента България трябва да подготви позиция до съда с възможно най-добра защита

Екоминистърът: В момента България трябва да подготви позиция до съда с възможно най-добра защита

До 8 юли трябва да изпратим нашата позиция до съда на Европейския съвет

Искам да кажа на целия български народ - до края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни нужди, могат да бъдат спокойни, язовирите са пълни. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите.

Заварих един бюджет със заварени плащания от порядъка на 11 милиона лева и не разполагам с бюджет, който да мога да харча за основните политики на министерството. Първата ми цел която наистина беше превратаджийска, беше да забраня вноса на отпадъци, коментира още министър Личев.

Оказа се че не мога да го направя, защото правителството не е приело националния план за управление на отпадъците, в който трябваше да бъдат включени ограничения за внос на отпадъци.

В МОСВ ежедневно се получава информация по какъв маршрут и през кой пункт се движат товари с отпадъци. На 5-6 инсталации е издадено комплексно разрешително, включващо изгарянето на отпадъци и аз не мога да го отменя, допълни Личев.

Аз ще се опитам поне да стартирам националната приоритетна рамка за периода 2021-2027, включваща основния проблем със защитените зони, допълни министърът. Той обясни, че правомощията му предвиждат да може да се ревизират сключените договори и да се освободи ресурс.

Относно замърсяването на въздуха, екоминистърът обясни, че санкцията от 2010 г. е за системно превишаване на стойностите на фини прахови частици.

В момента България трябва да подготви позиция до съда с възможно най-добра защита, за да се опитаме или да снемем санкцията, или да я минимизираме. 13 общини вече са покрили критериите за незамърсяване на територията си с фини прахови частици.

До 8 юли трябва да изпратим нашата позиция до съда на Европейския съвет, каза министърът.

Той коментира и въпроса за спорния строеж в местността Алепу.

Много искам подпорната стена да се събори, но нямам такива правомощия. Мога да издам заповед за защитена местност Алепу, което би спомогнало за издаването на разрешение за събаряне. Моето лично мнение е, че това не е подпорна стена, категоричен е Личев.

Всичко обаче, е в ръцете на ДНСК, допълни той.

Министърът коментира и разследването в предаването на БНТ "Следите остават" за замърсяване с арсен на водата в три монтански села.

Този въпрос не може да се реши току така, защото тази вода е отишла и в язовир Монтана във вид на утайка, смята Личев.

Според него, единствената полза от тази вода е, че два частни ВЕЦ-а произвеждат електроенергия.

Източник: БНТ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.