1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП гласува за намаляване на емисиите на CO2 от автомобилите

ЕП гласува за намаляване на емисиите на CO2 от автомобилите

Текстът предвижда преходен период от една година (2020 г.) и облекчения за производителите

Нови правила, според които до 2020 г. емисиите на CO2 да бъдат намалени до 95 г/км за нови автомобили бяха одобрени от Парламента във вторник. Текстът предвижда преходен период от една година (2020 г.) и облекчения за производителите, като най-слабо замърсяващите коли от дадена гама превозни средства, ще имат по-голяма тежест от замърсяващите за периода 2020—2022 година.

В преговорите със Съвета, Парламентът успя да ограничи обхвата на преходния период за въвеждането на ограничението от 95 г/км до 95% от новите автомобили за срок от една година — 2020 година.

„След този вот Европа продължава да води в намаляването на емисиите на леките автомобили, като целта от 95 г/км ще доведе до спестяване на 50 млн. тона CO2 емисии годишно. Въпреки това, разходите за иновации трябва да бъдат социално и икономически приемливи, както за потребителите, така и за производителите“, заяви докладчикът Томас Улмер (ЕНП, Германия). „Ще въведем и нови изпитателни процедури, които ще отразяват по добре реалните условия на шофиране", допълни той. Текстът беше одобрен с 499 гласа „за“, срещу 107 „против“ и 9 „въздържал се“.

Облекчения

Облекченията, представляващи благоприятни корекционни коефициенти за по чистите автомобили от гамата на даден производител, ще обхващат периода 2020—2022 година. Те ще имат максимален размер от 7,5 г/км, като ще се прилагат следните коефициенти: кола с емисии под от 50 г/км ще се брои за два пътнически автомобила през 2020 г., за 1,67 през 2021 г., за 1,33 през 2022 г. и за един лек автомобил през 2023 година.

Към по-реалистични тестове за емисии

Текстът, вече неофициално съгласуван с министрите на ЕС, проправя пътя за постигане на по-нататъшни намаления след 2020 г. и предвижда въвеждането на нови тестови протоколи за установяване на емисиите, които по-добре отразяват реалните условия на шофиране.

Новата, регламентирана от ООН, процедура за изпитване на лекотоварни превозни средства (WLTP), която отразява по-добре реалните условия на шофиране, следва да влезе в сила възможно най-скоро, се казва в текста. Европейската комисия е предложила като краен срок 2017 година.

Членовете на ЕП отбелязаха, че последните проучвания показват, че производителите се възползват от слабостите на настоящата процедура, която отчита консумация и стойности на емисиите, далеч по-ниски от постиганите в реални условия на шофиране.

Следващи стъпки

За да влезе в сила, актуализацията на законодателството трябва да бъде одобрена от Съвета на министрите.

 

Етикети CO2, автомобили, ЕП, ООН
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.