1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП призова за увеличаване на помощта за пчеларския сектор в ОСП след 2013 г.

ЕП призова за увеличаване на помощта за пчеларския сектор в ОСП след 2013 г.

76% от производството на храни и 84% от растителните видове са зависими от пчелно опрашване

Имайки предвид, че 76% от производството на храни и 84% от растителните видове са зависими от пчелно опрашване, Парламентът одобри на 25 ноември резолюция, която призовава Европейската комисия да увеличи помощта за пчеларския сектор в общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 г., като преразгледа законодателството и увеличи финансовата подкрепа, както и инвестициите в научни изследвания.

Паоло де Кастро (С&Д, Италия), който представи резолюцията от името на парламентарната комисия по земеделие, заяви по време на дебата: "Трудните пазарни условия, непостоянните цени и увеличеното ниво на смъртност са някои от основните фактори", които излагат на риск пчеларския сектор в ЕС. Астрид Люлинг (ЕНП, Люксембург) изтъкна, че "пчелите са важни за качеството на нашия живот; поради това спешно е необходима сложна и глобална политика, за да бъде предпазен секторът".

ЕП препоръчва в резолюцията засилени правила за етикетиране и контрол, допълнителни изследвания за смъртността сред пчелите и включването на техните заболявания във ветеринарната политика на ЕС.

Депутатите също така призоваха Европейската комисия да подготви план за действие във връзка със смъртността сред пчелите, който да включва благоприятни за опрашителите селскостопански практики и да запази и подобри съществуващите програми за подкрепа, които изтичат през 2012 г.

40% от европейския пазар на пчелен мед зависи от вноса и Парламентът иска промяна на правилата за етикетиране относно страната на произход, така че да се предотврати заблуждаващата информация за потребителите, по-специално в случаи на смесване на мед, произведен в ЕС и извън ЕС. Необходима е хармонизация на мерките за граничен контрол, тъй като вносът на нискокачествен мед, фалшификатите и заместителите водят до изкривяване на пазара и упражняват непрестанен натиск върху цените и качеството на продукта, заявяват депутатите.

Освен това, всички преработени продукти, които се рекламират или обозначават като съдържащи мед, имат право на това само ако поне 50% от съдържанието на захар се дължи на мед, допълват членовете на ЕП.

Ветеринарната политика на ЕС трябва да бъде модифицирана така, че да вземе предвид смъртността сред пчелите, например посредством ефективен контрол над заболявания, сред които акара Вароа. В допълнение, достъпът до ветеринарна медицина на територията на целия ЕС трябва да бъде подобрен посредством субсидии.

В заключение резолюцията призовава Комисията да подкрепи независимо изследване на смъртността сред пчелите и да гарантира, че всякаква информация за въздействието на генномодифицирани култури и пестициди върху околната среда и конкретни видове ще бъде оповестена публично. Парламентът предлага също промяна на правилата за пестицидите и продуктите за растителна защита с цел оценка на риска за пчелите от подобни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.