1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП въвежда по-стриктен контрол върху продуктите за вредители

ЕП въвежда по-стриктен контрол върху продуктите за вредители

Целта е по-добрата защита на човешкото здраве и природата

Биоцидите, независимо дали говорим за отрова за плъхове или дезинфектанти, ще бъдат предмет на по-стриктни проверки за безопасност след гласуваното от Европейския парламент изменение в правилата за използването им, предаде пресслужбата на институцията.

Целта е по-добрата защита на човешкото здраве и природата, като същевременно бъдат стандартизирани процесите по допускане на продуктите до пазара. "Доволна съм, че намерихме баланс между подобряването на проверките за безопасност и процесите за лицензиране, така че европейските граждани да имат достъп до нови продукти за контрол на вредителите, които са безопасни и ефективни", заяви докладчикът Криста Клас, след като депутатите одобриха законодателството с вдигане на ръка. Съветът на ЕС, който даде предварителното си одобрение, трябва да му даде формално зелена светлина, преди то да влезе в сила.

По-безопасни дивани

Измененията адресират един пропуск в предишните разпоредби, като включват в техния обхват и изделията обработени с продукти против вредители, като например мебелировката, напръскана с фунгициди или антибактериалните повърхности за кухня. Земеделските пестициди от своя страна остават предмет на друго законодателство.

Ограничаване на вредните субстанции

Най-проблемните вещества, като например канцерогенните и тези които влияят на гените, хормоните и репродуктивната функция, получават принципна забрана за употреба. Държавите членки ще могат да допускат изключения само в случаите, когато това е напълно наложително, например когато даден биоцид трябва да бъде използван за защита на общественото здраве. Разрешенията за подобни действия и тяхното подновяване ще бъдат обект на стриктни времеви ограничения, докато се търсят по-безопасни алтернативи.

Членовете на Европарламента предвидиха и отделни проверки за безопасност и етикетиране на продуктите, съдържащи материали с наночастици.

Отваряне на пазарите

Новите правила ще въведат и стандартизирани процедури за одобрение като срокове, в които властите трябва да се произнесат. Мерките целят да облекчат взаимното признаване на одобренията между страните членки, както и въвеждат възможност за получаване на одобрение на ниво ЕС след 2013 г., което ще обхване повечето биоцидни продукти от 2020 г.

Намаляване на тестването на животни

За да бъде избегнато повторно тестване върху животни, компаниите ще бъдат насърчавани да споделят информация в замяна на справедлива компенсация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.