1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС и смърфовете за по-чисти океани

ЕС и смърфовете за по-чисти океани

През миналата година бяха организирани повече от 70 акции, в които участваха над 3 000 души

Какво е общото между Европейския съюз и смърфовете, прочутите анимационни герои? Общността и малките човечета са сини, загрижени са за нашата планета, а сега ще си помагат взаимно при почистването на плажовете по цял свят и ще насърчават хората да пазят океаните и моретата.

Идеята за това необикновено сътрудничество е на Генерална дирекция „Морски въпроси и рибарство" към Европейската комисия. "Нямаме океан "Б", както и нямаме планета "Б"", каза ръководителят на дирекцията Жоао Агияр Мачадо при подписването на споразумението за съвместна дейност със смърфовете. По думите му замърсяването на моретата и океаните е един от най-големите екологични проблеми, както в Европа, така и в глобален мащаб, а анимационните герои са познати по цял свят и могат да бъдат посланик, предаващ ценностите за опазване на природата. Партньорството ще се изрази в това, че заедно със смърфовете Европейският съюз ще призове своите представителства по цял свят да организират почистване на плажове, като включи в тези мероприятия местни организации, училища и детски градини. През миналата година в рамките на подобна инициатива в Европа бяха организирани повече от 70 акции, в които участваха над 3 хиляди души. Амбициите на Брюксел за тази година са почистването на крайбрежните ивици да обхване цял свят.

През 2018-та, само за един ден, делегациите на Европейския съюз в Мозамбик и Сенегал, заедно с тамошни доброволци, събраха над 10 тона боклуци от плажовете. Кампанията ще продължи и тази година, като смърфовете ще помогнат тя да получи още по-голяма подкрепа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.