1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС с призив за включване в Пакта за климата

ЕС с призив за включване в Пакта за климата

Обменът на идеи и положителни примери може многократно да засили постигания общ ефект

Призив към гражданите на страните членки за включване в Пакта за климата отправи Европейската комисия. Целта на инициативата е изграждането на една по-зелена Европа, заяви заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс при представянето на Пакта в Брюксел.
 
"Този пакт ще обедини всички активни европейци да предприемат действия в името на нашата планета. Като част от Европейския зелен пакт Пактът за климата предлага възможността всеки от нас да споделя информация за климатичната криза, да дебатира и да предприема действия и да бъде част от едно все по-голямо европейско движение за климата", каза Тимерманс на пресконференцията.
Комисията постави началото на Европейския зелен пакт преди година като част от политическите насоки на своя председател Урсула фон дер Лайен от юли 2019-та. Миналата година през декември целите на Пакта за климата бяха разработени по-подробно. 
 
Европейският пакт за климата осигурява платформа, чрез която хора с най-разнообразни занятия да могат да влизат във връзка и заедно да разработват и осъществят решения в полза на климата, независимо дали в малък или голям мащаб. Обменът на идеи и положителни примери може многократно да засили постигания общ ефект. Пактът е отворена, приобщаваща и постоянно развиваща се инициатива за действия в областта на климата. 
 
В началния етап приоритет ще се отдава на действията в четири области, които осигуряват незабавни ползи не само за климата и околната среда, но и за здравето и благополучието на гражданите: зелени пространства, зелена мобилност, ефективни сгради и екологични умения. 
 
Официалният старт на Европейския пакт за климата ще бъде онлайн на 16 декември. На него ще бъдат представени първите посланици на Пакта и ще бъдат дискутирани предстоящите ангажименти, а гости ще говорят за действията, които всички ние можем да предприемем, за да се противопоставим на изменението на климата. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.