1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС трябва да стимулира отглеждането на лечебни растения

ЕС трябва да стимулира отглеждането на лечебни растения

За това призова евродепутатът Момчил Неков по време на обсъждане на новата Стратегия за горите, предложена от ЕК

Европейският съюз трябва да насърчава отглеждането и събирането на билки, заради потенциала, който този вид дейност има за създаването на работни места и развитие на икономиката.

За това призова евродепутатът от БСП Момчил Неков по време на обсъждане на новата Стратегия за горите, предложена от Европейската комисия, на заседание на Комисията за земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, което се състоя в Брюксел днес.

"Освен източник на дървесина, гората е и традиционен ареал за отглеждане и събиране на билки и според мен потенциалът, който има този вид дейност трябва да бъде промотиран по-активно. Лечебните растения се използват в редица отрасли като медицината, козметиката, а също така и в хранително-вкусовата промишленост. Устойчивото развитие на този вид дейност трябва да осигури по-голяма чуваемост сред гражданите, заради потенциала, който има.", заяви още Неков

Евродепутатът от БСП смята, че ЕС трябва да обмисли и дали да не предложи икономически стимули за собствениците на гори, чиято собственост попада под "Натура 2000" и които не могат да ползват пълноценно потенциала на горите си, заради задълженията си, произтичащи от тази екологична програма на ЕС.

В България, над една трета от територията е покрита с гори. Близо 60% от тях са включени в "Натура 2000".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.