1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Евродепутати настояват за нов регламент за предотвратяване на горските пожари

Евродепутати настояват за нов регламент за предотвратяване на горските пожари

През последните 10 години броят на пожарите се е увеличил, особено в периметъра на средиземноморските региони

Четиринадесет евродепутати от групата на ЕНП в ЕП, сред които и българският депутат Мария Неделчева, внесоха писмен въпрос относно мерките на ЕК за превенция на горските пожари. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ, цитирани от БТА. Те настояват да получат информация за това, взема ли предвид ЕК мерки за превенция срещу горските пожари, какъв напредък е постигнат в конкретните мерки и има ли подготовка за допълнителни превантивни мерки в тази област.

Питането на вносителите е провокирано от тревожна статистика за средногодишното опожаряване на горите в Европа. Всяка година изгарят около 500 000 хектара гори, като най-засегнатите държави-членки записват до 50 000 пожара, пише в съобщението. В отправения до ЕК въпрос авторите посочват, че през последните 10 години броят на пожарите се е увеличил, особено в периметъра на средиземноморските региони.

През 2009 г. България и Швеция бяха сериозно засегнати от горски пожари, както и други европейски държави през лятото на 2010 година. Общо 164 дка бор бяха опустошени в югозападната част на Франция. Португалия, Испания и Гърция също бяха засегнати, се посочва в съобщението.

"Човешкото действие е основната причина за горските пожари: 90% от пожарите са в резултат на човешка грешка", е записано в текста на питането. В него се отбелязва, че след изтичане на действието на регламент 2158/92 /ЕИО относно опазването на горите на ЕС от замърсяване на атмосферата и от пожари, няма специфична горска политика за предотвратяване на опасността от пожари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.