1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Евродепутатите настояват за стратегии за управление на бездомните животни

Евродепутатите настояват за стратегии за управление на бездомните животни

ЕК трябва да изработи законодателство, което да забрани нелицензираните приюти

Правилата за хуманно отношение към животните трябва да бъдат прилагани по-добре, а съществуващите празнини да бъдат запълнени, не само защото така се защитава и човешкото здраве и се предотвратява разпространението на болести, свързани с животните. Това заявиха в резолюция евродепутатите в сряда, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

В текста се отбелязва, че въпреки че има правила за хуманното отношение към животни, те трябва да бъдат събрани в единен закон на Европейския съюз. Според евродепутатите правилата трябва да се отнасят и за домашните любимци и бездомните животни, а не само за животните, отглеждани във ферми.

"Най-важната точка от предложението са детайлите за широка, научно обоснована, обща законова рамка за хуманното отношение към животни, която да се отнася и за връзката между животни и обществено здраве. Трябва да определим съвместно какво имаме предвид под добро животновъдство и да определим ясно кой е отговорен за животните", заяви докладчикът по резолюцията Марит Полсен.

Европейската комисия трябва да изработи законодателство, което да включва нови правила за идентификация и регистрация на домашните любимци и забрана на нелицензирани кучкарници и приюти, отбелязва европарламентът.

В резолюцията евродепутатите настояват за стратегии за управление на бездомните животни, включително програми за ваксинация и стерилизация. Според тях трябва да бъде въведена забрана на умъртвяването на бездомни животни без медицински показания за това. В същото време трябва да бъдат включени и мерки за насърчаване на отговорно отношение у стопаните.

Европарламентът призовава еврокомисията, когато подготвя законова рамка, да предвиди и строги санкции, които да се налагат на всяка държава членка, която не спазва правилата. Резолюцията има препоръчителен характер, тя ще се превърне в законодателен текст на ЕС, ако еврокомисията направи предложение и то бъде прието от евродепутатите и държавите членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.