1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейска седмица на мобилността 16 - 22 септември 2016г.

Европейска седмица на мобилността 16 - 22 септември 2016г.

Целта е насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на своите граждани по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. През 2016 година „Европейската седмица на мобилността” се фокусира върху темата „Интелигентно и устойчиво придвижване– инвестиция за Европа“, като мотото е „Интелигентно придвижване. Силна икономика“.

България ежегодно се включва в провежданата от Европейската комисия кампания „Европейска седмица на мобилността”, като координатор на национално ниво е Министерството на околната среда и водите.

И тази година Европейската комисия насърчава популяризирането на темата за устойчива градска мобилност, не само сред местните власти, но и сред други заинтересовани страни, като приканва НПО- сектора, академичните институции, бизнеса, училищата, публични институции също да регистрират свои инициативи за насърчаване на екологосъобразни модели на придвижване.

За участие в кампанията е необходимо да бъде направена регистрация на интернет страницата на ЕСМ, като регистрацията за 2016г. е отворена и могат да кандидатстват, както местните власти, така и НПО, училища, бизнес, публични институции и др. За участие в състезанието за голямата награда- призът "Град с най-добри постижения", насочени към въвеждането на постоянни мерки за устойчив градски транспорт е необходимо общините кандидати да са отговорили на 3-те критерия, посочени в Хартата за 2016г.

Всичко за кампанията: Тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.