1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската екологична мрежа Натура 2000 влиза в българското училище

Европейската екологична мрежа Натура 2000 влиза в българското училище

Снимка:

Това е новият проект за на БДЗП за опазване на природата по европейската програма LIFE

Проектът се нарича „Природа“, а основната му цел е повишаване информираността сред ученици, учители, ловци и земеделски стопани за ползите от съхраняването на природното богатство. Начинанието трябва да ги запознае и с най- ценните видове и техните местоообитания в България и Европа.

Обучението на децата ще се извършва чрез различни интересни, провокативни и иновативни дейности. Една от тях е създаването на мрежа от „Стаи за Придода“ в 56 училища в страната. В тях по занимателен начин ще се образоват ученици от 5 и 7 клас. За тази цел ще им бъде осигурено специално учебно помагало, посветено на Натура 2000. Цели се стимулиране на детското въображение и изграждане на информираност за научната, икономическата и духовната стойност на природата.

Това е аналог на лятното кино, чиято цел е да бъдат показани филми за природното наследство на Европа и българската природа. След всяка прожекция се предвиждат дискусии с участието на експерти, които да представят възможностите за устойчива ползване на ловните ресурси и прилагането на устойчиви земеделски практики.

В полза на ловците ще бъде изработено приложение за мобилни телефони. С неговата помощ по- прецизно ще определят видовете птицци по отличителните им белези по време на излети. За земеделците също ще бъде направено мобилно приложение- наръчник за устойчиво управление на земи в мрежата Натура 2000. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.