Европейският парламент беше домакин на дебат за предизвикателствата пред пчеларския сектор

Мария Габриел от групата на ЕНП (ГЕРБ) организира форума

Европейският парламент беше домакин на публичен дебат "Мед, пчели и пчеларство: Предизвикателства и възможности в ЕС", организиран от Мария Габриел от групата на ЕНП (ГЕРБ). Идеята за него е естествена последица от десетките срещи на г-жа Габриел с пчелари в България, както и срещите с нейни колеги от Комисията по земеделие, експерти от академичните среди и Министерство на земеделието по въпросите за състоянието на пчеларския сектор в Европа.

Участие в дебата взеха евродепутатите Алберт Дес и Астрид Люлинг, заместник министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на Европейската комисия, френски и български земеделски и пчеларски асоциации.

„Ситуацията в сектора на пчеларството в България и Европа е тема, на която съм посветила немалко време от работата си в Европарламента. Европейските институции отдавна са ангажирани с изследвания и опити за избягване на трудностите в сектора, но информацията за тези действия не винаги стигат до пчеларите. Провеждането на подобни срещи е обща отговорност на всички нас. Необходимо е поставянето на основите на продуктивна комуникация по въпроса не само на национално, но и на европейско и международно ниво. Въпреки напредъка, който постигаме, са необходими още усилия и подкрепа за сектора", заяви Мария Габриел при откриването на форума.

Координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес посочи, че всички политически сили са съгласни с необходимостта да се обръща повече внимание на пчеларския сектор. Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи, че във връзка с новия програмен период и проведените до момента обсъждания на проекта на нов регламент за директни плащания, България е предложила списъка на секторите, които да могат да се подпомагат с обвързана подкрепа след 2013 г., да бъде разширен и в него да се включи и сектор пчеларство.

В първия дискусионен панел бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата пред сектора на пчеларството в България и ЕС. Редакторът на вестник „Пчела и кошер" Димо Димов очерта основните пречки в сектора: унифицирания подход към пчеларството, непризнаването на многократно по-високите ползи от опрашителната дейност на пчелите, дискриминацията на пчеларите-производители, водещи до изчезване на пчелни семейства. Според него най-важното в съвременния свят е опазване на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, а дял за това несъмнено имат медоносните пчели и отглеждащите ги пчелари.

В рамките на втория панел бяха обсъдени темите, свързани с действията за подобряване на положението в сектора на пчеларството. Представителят на Национално сдружение на жените-пчелари Петя Иванова посочи, че поради икономическите и обществени промени през последните години, животът на жените в селските райони много се е променил. Според нея е необходимо повишаване квалификацията на жените-пчелари чрез организиране на специализирани обучения, курсове, семинари.

Презентации и експозета за предизвикателствата пред сектора на пчеларството направиха Оливие Белвал-президент на Националния съюз на пчеларите във Франция, Мария Макрева от сдружение „Заедно да спасим пчелите", Етиен Брюно-председател на Работната група за мед в COPA-COGECA, Пиер Анжело Бернорио от ГД "Здравеопазване и потребители" на Европейската комисия.

Евродепутатът Астрид Люлинг за пореден път изтъкна важността и активността на Комисията по земеделие.

„Вече две години алармираме в ЕП и пред ЕК за опасностите пред пчеларския сектор. Трябва да се обърне по-голямо внимание на развитието и прилагането на добри ръководни насоки в пчеларството, необходими са изследвания за смъртността сред пчелите и включването на техните заболявания във ветеринарната политика на ЕС, нужна е хармонизация на мерките за граничен контрол при внос на мед от трети страни. Не на последно място искам отново да спомена липсата на директни плащания. Длъжни сме да поощряваме секторите, които полагат усилия и допринасят за запазването на биологичното разнообразие в Европа. Сега, когато обсъждаме новата ОСП, трябва да дадем на тези отрасли положителен сигнал и да ги уверим, че техните усилия не остават незабелязани. Необходимо е да привлечем младите в сектора и да дадем шанс на Европейското земеделие", обобщи предизвикателствата пред пчеларството Мария Габриел.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.