1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейският съд гледа делото Калиакра днес

Европейският съд гледа делото Калиакра днес

През 2012 г. Европейската комисия изпрати на България последно предупреждение

Европейската комисия повдигна обвинение срещу България в Европейския съд, защото счита, че страната ни не е изпълнила задълженията си по обявяване на цялата територия на ОВМ (орнитологично важно място) „Калиакра” за защитена зона от Натура 2000. Също така страната ни не е изпълнила задължението си по Директивата за птиците строго да защитава територията на ОВМ Калиакра, която е била класифицирана като защитена зона от Натура 2000, но не е обявена като такава, тъй като е одобрила проекти на фирми за изграждане на ветрогенератори. Страната ни не е изпълнила и задълженията си по Директивата за местообитанията тъй като не е взела подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на естествените местообитания и на местообитанията на биологичните видове, както и обезпокояване на видовете, за които са определени защитените зони за птици „Калиакра” и „Белите скали”, както и защитена зона по местообитанията „Комплекс Каликара”. Нарушението на европейското законодатество е свързано с одобряването на проекти за ветрогенератори и застрояване в посочените защитени зони.

През 2008 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) внесе жалба в Европейската Комисия поради реалната заплаха от разрушаване на уникални местообитания и риска за силно застрашени видове птици поради одобрени мащабни ветроенергийни проекти, както и огромен брой (468) инвестиционни проекти от различен характер, но основно свързани с жилищно и курортно строителство, както и с изграждането на голф игрища. Осъществяването на тези проекти води до необратимо унищожаване на уникални местообитания, особено на единствените по рода си в България понто-сарматски степи. Засегнати са всички видове птици, които се опазват в защитените зони – гнездящи, мигриращи и зимуващи. От 2008 г. насам ветроенергийните проекти вече са осъществени, голф игрището „Тракийски скали” е изградено, като са осъществени и още по-малки проекти свързани със застрояване, но също и със създаването на овощни градини на мястото на ниви и степни местообитания. Така само в рамките на няколко години се случи най-мащабното унищожаване на степи от 1950 г. насам и то по време на членството ни в ЕС, в периода, когато общите цели на страните членки бяха да се намали загубата на биоразнообразие. С това местата за гнездене на много видове птици, като дебелоклюната чучулига например, бяха безвъзвратно унищожени. Но това не бе единствената загуба. Опериращите ветрогенератори започнаха да убиват птици – пойни, водолюбиви и грабливи, като най-нашумелият случай бе загиналият белоглав лешояд при сблъсък с турбини във ветропарка „Свети Никола”. Ветрогенераторите не само убиват птици. Те направиха огромни площи от обработваеми земи недостъпни за хранене на зимуващите гъски и доведоха до намаляване на възможностите за оцеляване на най-застрашеният вид гъска на планетата – червеногушата гъска.

Близо 7 години Европейската комисия полагаше усилия да насочи страната ни да изпълни задълженията си по Европейското природозащитно законодателство и да предотврати нанасянето на непоправими щети на природата в защитените зони в района на Калиакра. Тя проведе внимателно разследване, включително и външна експертна оценка на всички предоставени материали и доказателства по случая, както от правителството, така и от жалбоподателите. Инициира не малко срещи и дискусии  с Министерството на околната среда и водите, за да даде насоки за правилното прилагане на Директивите.

През 2012 г. Европейската комисия изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург. Това накара страната ни да предприеме няколко стъпки в посока на прилагане на законодателството - прие мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, позволяващи решенията за одобрени, но нереализирани в период от 5 години проекти да губят правното си действие. Въпреки това, основните препоръки на Комисията не бяха спазени, проблемите в района на Калиакра останаха и негативните тенденции продължиха.

Затова Европейската комисия бе принудена да предаде случаят „Калиакра” в ръцете на Европейския съд през есента на 2013 г. Тогава страната ни предприе спешни действия за обявяване на цялата територия на ОВМ (орнитологично важно място) „Калиакра” като защитена зона за птици от мрежата Натура 2000. Тази последна стъпка от страна на правителството доведе до постигането на изискването за включване на цялата площ на орнитологично важното място в Натура 2000. Въпреки това всички останали проблеми, свързани с одобряването и реализирането на пагубни за биоразнообразието проекти все още са налице и Комисията има достатъчно основания да пледира пред Европейския съд за неизпълнение на ангажиментите на България по прилагане на природозащитното законодателство.

Фактите днес сочат, че в Защитена зона „Калиакра” все още има актуални 461 проекта, без да се включват ветроенергийните проекти. От тях са реализирани 16 проекта, а 262 проекта са одобрени и могат да станат реалност. Останалите проекти все още са на фаза процедура за одобряване или на етап планиране, но бъдещето им е неясно. В защитена зона „Белите скали”, където значителна част от местообитанията са вече унищожени поради изградените голф игрища, са реализирани 19 проекта, но още 61 проекта са одобрени и могат а се реализират, а други 24 са на етап планиране или процедура. Тези тъжни факти показват, че рискът за биоразнообразието в този район остава сериозен.

Единственият механизъм, който позволи да се забави и ограничи варварското унищожение на уникални природни ценности по северното ни Черноморие, стана европейското природозащитно законодателство – Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, както и Европейската комисия като защитник на правото на Общността. Днес двете природозащитни директиви са подложени на преглед и до 24 юли 2015 г. гражданите могат да подкрепят правото ни да опазим нашата природа за бъдещите поколения. Всеки може да даде своя глас като се включи в кампанията „Природата е в опасност” на http://bspb.org/bg/naturealert.html

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.