1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейският съюз затегна забраната си за улов на акули

Европейският съюз затегна забраната си за улов на акули

Някои популации са сериозно застрашени заради силно нарасналото търсене на продукти от акула и по-специално - на перки

Европейският съюз затегна забраната си за улов на акули, с което затвори законова вратичка, която позволяваше оспорваната и нехуманна практика, станала масова в последно време – изрязване само на перките на този морски хищник и изхвърлянето на все още живите акули обратно зад борда, където те умират в последствие.

Някои популации на акули са "сериозно застрашени" заради "силно нарасналото търсене на продукти от акула и по-специално - на перки, които се използват в супи и традиционни ястия в Азия", посочва ЕС.

В четвъртък Съюзът взе решение, с което задължи рибарите да изнасят на брега уловените акули цели – заедно с перките, предаде ДПА. Предстои новите правила да бъдат официално подписани и въведени. "Така по-голяма част от пространството на рибарските лодки ще бъде заето от телата на животните и контрабандата на допълнителни перки няма да бъде възможна," смятат от Европейската  комисия. Новата регулация също така "ще постави ЕС в по-добра позиция да защитава акулите на международно равнище", се посочва в изявление на европейските министри.

От 2003 г. уловът на акули заради перките им е забранен в европейски води и на съдове под европейски флаг, но оперделени условия в регулацията позволяваха на някои рибари след улавянето да "обработват" акулите при условие, че изнесат на брега заедно тялото на рибата и перките й. На практика обаче тази либерализация стана повод за сериозни съмнения относно ефективността на контрола, мотивират решението си европейските министри в официално становище, пише "Дневник".

Министрите акцентират на факта, че акулите са силно застрашен вид именно заради свръхулова в комбинация със спецификите на техния вид – бавен растеж, късна зрялост и малък брой малки.

Рибарите само от ЕС улавят около 100 000 тона акула и скат годишно във световни води. На мярката се противопостави единствено Португалия.

 

Етикети улов, акули, перки, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.