1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. GE прави първия си проект за вятърен парк в България

GE прави първия си проект за вятърен парк в България

Той ще бъде разположен в Североизточна България

Енергийният гигант General Electric ще изгради първия си вятърен парк в България съвместно с местния партньор Winslow Group. Проектът беше представен официално днес по време на Международното изложение за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност за Югоизточна Европа, което се провежда в Интер Експо Център в София, съобщиха от компанията.

Вятърният парк ще бъде разположен в Североизточна България върху селскостопанска земя близо до селата Яглино, Стан и Памукчии в общините Ветрино и Нови пазар. Турбините са производство на GE и ще произвеждат до 69 мегавата електроенергия.

Според инвеститорите проектът ще помогне на страната да изпълни ангажимента си към Европейския съюз до 2020 г. да произвежда 16% от енергията си от възобновяеми източници, поясняват от компанията.

„Използваните 2,5-мегаватов клас вятърни турбини са пример за това как GE развива иновативни и екологични решения“, каза Джордж Бизе, мениджър по разработването на проекти в GDSI на GE.

От компанията не уточниха размера на планираната инвестиция на този етап.

GE оперира в повече от 100 държави, като обслужва енергийния сектор чрез разработване и внедряване на технологии, подпомагащи ефективното използване на природните ресурси.

Winslow Group е на пазара на недвижими имоти в страната от 2004 г., като първоначално инвестира основно в земеделски земи. През последните години тя концентрира дейността си върху проекти за възобновяема енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.