1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Грийнпийс": ЕП одобри ключова реформа за възстановяването на рибните запаси в Европа

"Грийнпийс": ЕП одобри ключова реформа за възстановяването на рибните запаси в Европа

Новата политика ще влезе в сила през 2014 г.

Гласуваната в Европейския парламент реформа в Общата политика в областта на рибарството (ОПОР) е стъпка напред в перспективата за възстановяването на рибните запаси в Европа. Това е позицията на международната екоорганизация "Грийнпийс", разпространена, след като в сряда Европейският парламент одобри ключова реформа, целяща да намали риболова, за да се достигнат отново устойчиви нива на рибните запаси. Промените залагат още да се прекрати изхвърлянето на нежелания улов в морето и да базира дългосрочното планиране на достоверни научни данни. Новата политика ще влезе в сила през 2014 г.

Според данни на Европейската комисия 80% от рибните запаси в Средиземно море и 47% от тези в Атлантическия океан са изразходвани в момента.

"Този вот е важен сигнал за прекратяването на прекомерния риболов и е доказателство за решимостта на парламента да защитава публичния интерес. Националните правителства, които стоят на пътя на реформата – като Испания и Франция, ще открият, че все по-трудно ще работят за интересите на шепа мощни компании, без дългосрочна мисъл за състоянието на океаните или за поминъка на по-голямата част на рибарите", казва Саскиа Ричарц от "Грийнпийс" - Брюксел.

Членовете на Европейския парламент подкрепиха мерки за намаляване на натиска от риболова до 2015 г., за да се позволи на рибните запаси да се възстановят до устойчиви нива. Одобрени бяха и политики с цел размерът на риболовния флот на ЕС да бъде в съответствие с наличието на риба в морето, както и за насърчаване на дребномащабния риболов с по-ниско въздействие.

Гласуването подкрепи и мерки за елиминирането на разточителната практика на изхвърлянето на прилова (нежелана риба, която се изхвърля от борда мъртва или умираща). Парламентът одобри също така правила, които да забраняват на флота на ЕС да извършва свръхриболов във водите на чужди държави.

"Днешният вот е първият случай, в който гласът на Европейския парламент натежава в законодателния процес на реформа на ЕС в областта на рибарството. Ирландското председателство на ЕС обеща да приключи преговорите по реформата на Общата рибарска политика до юни. Това се случва след десетилетия на свръх улов, подхранван от субсидиран риболовен флот в ЕС", напомнят от "Грийнпийс".

Сегашната политика в областта на рибарството благоприятства разрушителни, мащабни риболовни дейности и е довела до неустойчив растеж в риболовния капацитет на флота на ЕС, което от своя страна подхранва прекомерния риболов, коментират още от организацията.

През ноември 2012 г. дребномащабни рибари от цяла Европа подписаха съвместен призив-декларация за справедлива реформа на Общата рибарска политика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.