1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хиляди фермери блокираха Хамбург

Хиляди фермери блокираха Хамбург

Хиляди германски фермери протестираха в Хамбург срещу новите екологични изисквания, предлагани от правителството на Ангела Меркел

Демонстрацията беше по повод ежегодната среща на провинциалните министри на околната среда. Още в ранните часове на деня към Хамбург се отправиха близо 3500 трактори, от които полицията допусна около 1700 да влязат в центъра на града. На площада пред хотела, в който заседаваха министрите, се събраха най-малко 5 хиляди демонстранти и връчиха резолюция на политиците.
В нея фермери, овцевъди и ловци настояват за повече сътрудничество и доброволни действия в името на екологията, вместо нови забрани и конфронтация. С най-остра критика стопаните посрещат предписанията за защита на подпочвените води и насекомите, както и забраните за употреба на препарати за растителна защита. Голямо недоволство, особено сред овцевъдите, има и заради отношението на властите спрямо вълците. "Ако не можем да ползваме препарати, ще загубим половината реколта", аргументират участници в митинга. "Често се твърди, че ние селяните сме против екологията, но това изобщо не е вярно. Природата е в основата на нашата дейност. Не сме съгласни някой да решава какво трябва да се прави, без да ни пита", споделя фермерка. Преминаването на тракторите през града причини значителни задръствания, наложи се няколко автобусни линии в центъра да бъдат пренасочвани по други маршрути. Някои от министрите излязоха от срещата си, за да се изправят пред фермерите. Министърът на околната среда на Хамбург, който е от партията на Зелените, предизвика бурни реакции с изказването си, че селското стопанство до голяма степен е отговорно за изчезването на насекомите и високите стойности на азот и фосфат в почвите и водите. Според него германските власти не са виновни, че много фермери се борят за оцеляване, тъй като рамковите условия се определят на европейско ниво. В отговор говорител на протестиращите обвини правителството на провинция Хамбург в лоша поддръжка на канализацията и пречиствателните станции, от които изтичат замърсени води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.