1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изготвен е план за намаляване на конфликта кафява мечка-човек за 2011 г.

Изготвен е план за намаляване на конфликта кафява мечка-човек за 2011 г.

Предвидени са конкретни превантивни мерки за предстоящия сезон след събуждането на животните от зимен сън

Изготвен е планът за дейности през 2011 г. за намаляване на конфликта кафява мечка-човек и опазване на вида на територията на България, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Тазгодишният план включва дейности за съвместно изпълнение от всички заинтересовани страни – държавни институции, местни власти, горски стопанства и ловни сдружения, неправителствени природозащитни организации, представители на местните общности в Смолянски регион и регионите с местообитания на вида в Рила и Стара планина.

Предвидени са конкретни превантивни мерки за предстоящия сезон след събуждането на животните от зимен сън, като:

  • осигуряване с електропастири – по съвместен проект на МОСВ и Сдружение за дива природа „Балкани” са осигурени общо 90 устройства, от които досега 44 са раздадени на отделни стопани и предстои да бъдат разпределени останалите 46. МОСВ предвижда средства за закупуването на допълнителни бройки според нуждите на регионите.
  • монтиране на 10 фотокапана за денонощно наблюдение на места, трайно обитавани от мечки
  • проверки и инструктажи на ловни дружини, ловуващи в настоящите и потенциални местообитания на мечки
  • поставяне на табели в проблемни места
  • обезопасяване на сметища и контейнери за отпадъци
  • сформиране на спешен екип на територията на РИОСВ – Смолян за изясняване на обстоятелствата и оценка на щетите при евентуални нападения от мечки върху стопанствата
  • засаждане на горскоплодни дървета като дългосрочна дейност за подобряване на хранителната база на животните далеч от населените места.

И през този сезон са предвидени поредица от срещи в рискови райони за предоставяне на информация за правилата за поведение на хората в местообитания на мечки, за използване на спрейове, електропастири и овчарски кучета, механизъм за изплащане на щети.

По Оперативна програма „Околна среда” е внасен за финансиране проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян“.

Екипите, включени в националната система за мониторинг на кафявата мечка, разработват прилагането на паралелни методики за по-точно определяне на мечата популация в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.