1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" получи добра оценка

Изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" получи добра оценка

Установени са неточности само в 0,11% от заявленията за изплащане на средства по 52-та проекта

Добра оценка за изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) даде Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС", съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В проверката са влезели 52 проекта, за които са изплатени 38 млн. лева. Според заключението на доклада има значително подобрение във финансовия контрол. Установени са неточности само в 0,11% от заявленията за изплащане на средства по 52-та проекта при допустима граница 2%. Неточностите обхващат изплащането на 41 хил. лева.

В средата на 2009 г. по оперативната програма имаше под половин процент усвояемост, а в края на 2011 г. процентът е вече единайсет. През настоящата година се очаква да се договорят всички средства по програмата, а реалните плащанията към бенефициентите да надхвърлят 20 на сто.

Същевременно МОСВ вече е подало за одобрение от ЕК два от най-големите проекти у нас по ИСПА (Инструмент за структурни политики за предприсъединяване ) – за водната инфраструктура в Пловдив и Добрич. Проектът в Пловдив е на стойност 145 млн. лева, а този в Добрич – 115 млн. лева.

В Пловдив по план ще се реконструира градската пречиствателна станция като изгради инсталация за отстраняване на азота и фосфора от отпадните води, ще рехабилитира механичното стъпало за пречистване и така ще спомогне за подобряването на състоянието на река Марица. Ще се осигури и третирането на утайките чрез подготовката им за използване в селското стопанство.

С подмяната на 19 километра канализация в Пловдив ще се преустанови редовното наводняване на приземните етажи в ниската част на града.

В Добрич ще се направи пълна рехабилитация на водоснабдителната система с реконструкцията на 77 километра водопровод. По проекта ще се реконструират и над 4 километра канализационни колектори, три канално- помпени станции и ще се модернизира пречиствателната станция за отпадъчни води край Врачанци, което ще подобри състоянието на природата в този район.

До момента по ИСПА са подадени общо шест големи проекта, всеки от които е на стойност над 100 млн. лв. и затова се изисква одобрението им и от Европейската комисия. Най-големият проект е за софийските отпадъци – 360 млн. лв., останалите са за изграждане на ВиК мрежи и пречиствателни станции във Враца, Габрово, Пловдив и Добрич. В най-скоро време МОСВ ще изпрати за оценка в ЕК и проекта на Асеновград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.