1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Как да спрем коварните нашественици в дивата природа?

Как да спрем коварните нашественици в дивата природа?

Регистрирайте се за Форума „За природа свободна от инвазивни чужди видове растения“!

До 5 юни всеки, който желае да присъства на презентациите и да участва в дискусиите, трябва да попълни регистрационната форма

Дванайсет работни дни остават до Форума „За природа свободна от инвазивни чужди видове растения“, на 10 юни, в Пловдив, в рамките на проект на Фондация „Информация и природозащита” (ФИП), съфинансиран от Програма LIFE на Европейската комисия. Организира го екипът на ФИП, в партньорство с Аграрен университет, в зали и външно пространство на Университета. Той е посветен на тридесетата годишнина на Програмата за околна среда на ЕК – LIFE и на създаването на мрежата от защитени зони НАТУРА 2000. Повече за събитието ще намерите на специалната страница за Форума, в сайта на Проекта.

Форумът се провежда с подкрепата и участието на Министерството на околната среда и водите, което има водеща роля у нас за общоевропейската и национална политика за ограничаване нашествието на инвазивни чужди видове растения и животни. Експерти от Министерството ще представят ангажиментите на страната ни и най-спешните стъпки за ограничаване и контрол на ИЧВ. В дискусиите с експерти от всички институции, които имат отговорности за това ще формулираме идеи и предложения за съвместни ефективни действия за ограничаване на една от най-големите заплахи за дивата природа по света и у нас.

Трябва да познаваме ИЧВ, за да ги контролираме. Повечето българи не са чували за проблема и не ги различават от местните растения. На Форума ще научите за най-агресивните ИЧВ дървета и храсти и кои са най-ефективните методи за премахването им. Ще можете да зададете въпроси на експерти и да получите както добри отговори, така и Ръководство, в което методите са онагледени. Националната служба за съвети в земеделието ще представи мерките от ПРСР за контрол на ИЧВ в тревните местообитания, по които консултира фермерите.  Горските стопани от Южно централно предприятие ще разкажат как горската сертификация подпомага борбата с ИЧВ дървета и храсти, а от Югозападното предприятие – за опазването и размножаването на един от най-редките и ценни дървесни видове в Европа – дървовидната хвойна.

Вашето участие с идеи и предложения за опазването на природните местообитания в НАТУРА 2000 и спирането на коварните нашественици – ИЧВ е важно!

Регистрирайте се и участвайте - заедно ще постигнем повече за природата и хората!

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.