1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатът може да доведе до сеизмични промени

Климатът може да доведе до сеизмични промени

Учени откриха връзка между зачестяващите климатични промени и движението на тектоничните плочи

Учени откриха връзка между зачестяващите климатични промени и движението на тектоничните плочи, което може да разкрие причината за големите земетресения.

Разбирането защо тектоничните плочи променят посоката и скоростта си е ключово за разбирането на големите сеизмични събития като земетресението в Япония миналия месец, при което земната ос се измести с няколко сантиметра, или земетресението в Нова Зеландия през февруари.

Австралийски екип изследователи е показал, че засилването на индийските мусони е ускорило движението на индийската тектонична плоча през последните 10 милиона години с почти 20%, пише БГНЕС.

Водещият изследовател Жямпиеро Яфалдано заяви, че учените отдавна знаят за влиянието на движението на тектоничните плочи върху климата. Неговото изследване обаче е първото, което показва и обратна връзка. "Климатът е способен на свой ред да окаже влияние на движението на тектоничните плочи", заяви той. Яфалдано подчерта, че това не доказва връзка между глобалното затопляне и зачестяването на силните земетресения. Съответните промени ще се развият за "милиони години".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.