1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Комитетът за наблюдение на ОПОС 2014 – 2020 г. гласува мандат на Управляващия орган да предложи на ЕК мерки за успешното й приключване

Комитетът за наблюдение на ОПОС 2014 – 2020 г. гласува мандат на Управляващия орган да предложи на ЕК мерки за успешното й приключване

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов откри Петнадесетото присъствено заседание на Комитета за наблюдение (Комитета) на Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г. (ОПОС).

“България започва ускорен процес на зелена трансформация, а програмата е ключов инструмент за изпълнението на националните зелени политики” - изтъкна вицепремиерът с встъпителните си думи към членовете на Комитета.

Във връзка с приближаващия край на програмния период той призова бенефициентите да не гледат на проблемите през розови очила. По думите му, въпрос на отговорност в тези трудни времена е всички да подходят с реализъм към изпълнението на проектите и ако стане ясно, че не може да се осъществи определена мярка, то следва да се намери друго работещо решение.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПОС Галина Симеонова представи пред членовете на Комитета напредъка в изпълнението. Договорените средства са в размер на 3,74 млрд. лв. или 110% от бюджета на програмата. Плащанията към бенефициентите надхвърлят 1,7 млрд. лв. или 51% от общия ресурс на програмата.

Бяха представени предложения от Управителния съвет на ОПОС, както и от членовете на Комитета, за бъдещи мерки и действия по ОПОС 2014 – 2020 г. Те са насочени към приоритетни оси: „Отпадъци“; „Натура 2000 и биоразнообразие“; „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ и "Подобряване качеството на атмосферния въздух".

Комитетът за наблюдение даде мандат на Управляващия орган да предложи на Европейската комисия мерки и действия по ОПОС с цел успешното приключване на оперативната програма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.