1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кораловите острови в Тихия океан са на път да станат необитаеми

Кораловите острови в Тихия океан са на път да станат необитаеми

Те са особено уязвими към промените в климата

Жителите на островите в Тихия океан алармират за пореден път, че кораловите им острови (т.нар. атоли) са на път да станат необитаеми заради покачващите се води, както и заради все по-сериозните наводнения, суши и бури в региона. В тази връзка държавниците им  призоват тази седмица световните лидери да предприемат спешни действия срещу климатичните промени, съобщава британският вестник "Гардиън".

"Островите в Тихия океан се борят за своето оцеляване. Промените в климата тук са реалност," заявява президентът на Маршаловите острови Кристофър Лоеак, който ще е домакин на годишната среща на върха на тихоокеанските острови. На нея ще присъстват представители на страните и съюзите с най-големи емисии парникови газове – в това число САЩ, Китай и Европейски Съюз.

Маршаловите острови - групата от 29 коралови острови и атоли, само два метра над морското равнище, разположени между Австралия и Хавай, са особено уязвими към промените в климата. По-рано тази година президентът обяви извънредното положение след период на сериозна суша, последвана почти едновременно с поредица от мощни наводнения. Тогава безпрецедентен прилив почти унищожи столицата Маджуро, като разруши морските й диги и наводни летището. Сушата остави 6000 души да преживяват с по-малко от литър вода на ден.

По много други малки острови в Тихия океан, т.нар. микродържави, в това число и Соломоновите острови и Тувалу, се наблюдава бърза ерозия и по-високи приливи, често има силни бури и заливане на кладенци с морска вода. По-рано тази година президентът на Кирибати Аноте Тонг прогнозира, че страната му ще стане необитаема в рамките на 30 до 60 години заради замърсяването на запасите от прясна вода. Много от външните острови на страната вече са залети от морето и хората се изселват към столицата Южна Тарава. Държавата планира да закупи 2 хил. хектара земя във Фиджи, за да отглежда храна и евентуално да ги използва за свой нов дом.

"Когато хората идват тук, ги поздравяваме с добре дошли при климатичните промени. Няма да спрем да казваме на хората, че това е реален проблем за човечеството. Ние ще бъдем първите засегнати, но проблемът ще дойде и при другите и те трябва да го осъзнаят", обяснява Лоеак, чийто роден остров за последните няколко години е почти залят.

Лидерите на Маршаловите острови, както и на други държави от Тихоокеанския басейн, в момента се надяват, че тяхната "физическа уязвимост на предна линия срещу промените в климата" ще активизира световните лидери в преговорите за климата на ООН. Те очакват от всички страни - участници на Тихоокенаската срещата на върха, включително и САЩ, Китай и ЕС, да подпишат декларацията "Маджурос" с акцент намаляване на вредните емисии преди очакваната резолюция от преговорите през юни 2015 г. Декларацията ще бъде представена на ООН на преговорите в Полша през декември, отбелязва "Дневник".

Островите, които произвеждат по-малко от 0,1% от емисиите в света, правят заявка да бъдат водещи примери за устойчивост. Повечето от тях са започнали да заместват скъпото дизелово гориво, което традиционно внасят за производство на електричество, с възобновяема енергия - включително биодизел, получен от кокосови палми.

Общностите на външните острови от Маршаловите острови са преминали на слънчева енергия, а Токелау е първата територия в света в състояние да покрие всички свои потребности от електричество със слънчева енергия. Островите Кук и Тувалу се стремят до 2020-та да получават цялата си електроенергия само от възобновяеми източници. Други планират да станат напълно енергийно независими в рамките на 15 години.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.