1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Онлайн дискусия за инвазивните водни растения ще има на 26 март

Онлайн дискусия за инвазивните водни растения ще има на 26 март

Екипът на Проект „Местообитания свободни от инвазивни, чужди растения” ще ви помогне да опознаете по-добре водните ИЧВ растения, за да ги откриете бързо и да вземете подходящите мерки

Онлайн дискусия за водните инвазивни чужди видове растения се организира в седмицата, в която отбелязваме Световния ден на водата - 22 март. Тази година кампанията за опазването на водния ресурс преминава под мотото „Ценим водата“. Кампанията насърчава хората по целия свят да се включат в диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат със своите истории, мисли и преживявания  към разбирането за ценността на водата. Целта е заедно да опазваме по-добре този жизненоважен за всички ни ресурс.

Ние искаме да ви разкажем за водните инвазивни чужди видове (ИЧВ) растения, които са малко познати и почти невидими за нас, но застрашават местните водни екосистеми с техния растителен и животински свят и причиняват затлачвания и задръствания, които нерядко водят до наводнения.

Водните ИЧВ растения обитават бреговете или са потопени във водите на езера, реки, потоци, блата, създадени от човека водоеми и канали. Растат изключително бързо и се размножават много ефективно. Всички водоеми, особено с бавнотечащи и стоящи води в България, са потенциално изложени на риск от колонизиране от тези видове, включени в Списъка на Съюза към Регламент (ЕС) № 1143/2014. Свободната търговия с тези видове като аквариумни и декоративни растения, включително през Интернет, допринася за широкото им разпространение.

Екипът на Проект „Местообитания свободни от инвазивни, чужди растения”, съфинансиран от Програма Life на ЕК, съвместно с Пресцентъра на МОСВ и финансовата подкрепа на ПУДООС, ще ви помогне да опознаете по-добре водните ИЧВ растения, за да ги откриете бързо и да вземете подходящите мерки.

Повече за тях ще научите, ако се включите в разговора на живо, на 26 март, петък от 11 часа в Zoom или Фейсбук с един от най-подготвените специалисти по темата у нас - Владимир Владимиров от ИБЕИ към БАН. В дискусията ще участват и Димитрина Ботева - ботаник, Координатор на дейностите в тревните местообитания по проекта, Васил Петров - лесовъд и Координатор на дейностите в горските местообитания по проекта. Водещ – Светлана Аладжем, Ръководител на проекта.

Още информация, снимки, плакат и листовки за опасните чужди видове растения можете да намерите на сайта на проекта. Следвайте ни и във Facebook За повече информация можете да се свържете с нас на тел/факс: 02 872 14 83; моб: 0899 817 204 или ел. адрес  bd@ecologybg.com

На сайта на МОСВ допълнителна информация за инвазивните чужди видове растения вижте на линка https://www.moew.government.bg/bg/priroda/biologichno-raznoobrazie/nemestni-i-invazivni-chujdi-vidove/invazivni-chujdi-vidove/


 

ИЧВ растенията навлизат бързо и завземат ливади, пасища, гори. Извличат хранителните вещества и водата от почвата, влияят на светлинния режим, с което потискат развитието на местните растения и довеждат до тяхното намаляване и изчезване.

Освен че предизвикват необратими промени в дивата природата, ИЧВ нанасят сериозни стопански щети и застрашават здравето на хората, и по-конкретно причиняват:

  • загуба на селскостопанска продукция и все по-големи разходи за борба с плeвели, като амброзия, щир, балур, татул, злолетица и др.;
  • намаляване на обработваемите земи, пасища и ливади, заради навлизане на аморфа, бяла акация, айлант;
  • разрушаване на инфраструктура – Айлант, аморфа, фалопия имат мощна коренова система и множество коренови издънки. Семената на много видове се разселват и поникват по сгради, църкви, манастири, като причиняват разрушение на културни паметници, канали, укрепителни стени.

Някои ИЧВ растения, като амброзия и гигантски хераклеум, предизвикват алергии, астма, кожни заболявания (дерматити).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.