Онлайн дискусия за инвазивните водни растения ще има на 26 март

Екипът на Проект „Местообитания свободни от инвазивни, чужди растения” ще ви помогне да опознаете по-добре водните ИЧВ растения, за да ги откриете бързо и да вземете подходящите мерки

Онлайн дискусия за водните инвазивни чужди видове растения се организира в седмицата, в която отбелязваме Световния ден на водата - 22 март. Тази година кампанията за опазването на водния ресурс преминава под мотото „Ценим водата“. Кампанията насърчава хората по целия свят да се включат в диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат със своите истории, мисли и преживявания  към разбирането за ценността на водата. Целта е заедно да опазваме по-добре този жизненоважен за всички ни ресурс.

Ние искаме да ви разкажем за водните инвазивни чужди видове (ИЧВ) растения, които са малко познати и почти невидими за нас, но застрашават местните водни екосистеми с техния растителен и животински свят и причиняват затлачвания и задръствания, които нерядко водят до наводнения.

Водните ИЧВ растения обитават бреговете или са потопени във водите на езера, реки, потоци, блата, създадени от човека водоеми и канали. Растат изключително бързо и се размножават много ефективно. Всички водоеми, особено с бавнотечащи и стоящи води в България, са потенциално изложени на риск от колонизиране от тези видове, включени в Списъка на Съюза към Регламент (ЕС) № 1143/2014. Свободната търговия с тези видове като аквариумни и декоративни растения, включително през Интернет, допринася за широкото им разпространение.

Екипът на Проект „Местообитания свободни от инвазивни, чужди растения”, съфинансиран от Програма Life на ЕК, съвместно с Пресцентъра на МОСВ и финансовата подкрепа на ПУДООС, ще ви помогне да опознаете по-добре водните ИЧВ растения, за да ги откриете бързо и да вземете подходящите мерки.

Повече за тях ще научите, ако се включите в разговора на живо, на 26 март, петък от 11 часа в Zoom или Фейсбук с един от най-подготвените специалисти по темата у нас - Владимир Владимиров от ИБЕИ към БАН. В дискусията ще участват и Димитрина Ботева - ботаник, Координатор на дейностите в тревните местообитания по проекта, Васил Петров - лесовъд и Координатор на дейностите в горските местообитания по проекта. Водещ – Светлана Аладжем, Ръководител на проекта.

Още информация, снимки, плакат и листовки за опасните чужди видове растения можете да намерите на сайта на проекта. Следвайте ни и във Facebook За повече информация можете да се свържете с нас на тел/факс: 02 872 14 83; моб: 0899 817 204 или ел. адрес  bd@ecologybg.com

На сайта на МОСВ допълнителна информация за инвазивните чужди видове растения вижте на линка https://www.moew.government.bg/bg/priroda/biologichno-raznoobrazie/nemestni-i-invazivni-chujdi-vidove/invazivni-chujdi-vidove/


 

ИЧВ растенията навлизат бързо и завземат ливади, пасища, гори. Извличат хранителните вещества и водата от почвата, влияят на светлинния режим, с което потискат развитието на местните растения и довеждат до тяхното намаляване и изчезване.

Освен че предизвикват необратими промени в дивата природата, ИЧВ нанасят сериозни стопански щети и застрашават здравето на хората, и по-конкретно причиняват:

  • загуба на селскостопанска продукция и все по-големи разходи за борба с плeвели, като амброзия, щир, балур, татул, злолетица и др.;
  • намаляване на обработваемите земи, пасища и ливади, заради навлизане на аморфа, бяла акация, айлант;
  • разрушаване на инфраструктура – Айлант, аморфа, фалопия имат мощна коренова система и множество коренови издънки. Семената на много видове се разселват и поникват по сгради, църкви, манастири, като причиняват разрушение на културни паметници, канали, укрепителни стени.

Някои ИЧВ растения, като амброзия и гигантски хераклеум, предизвикват алергии, астма, кожни заболявания (дерматити).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.