1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международен форум в София ще представи прехода към икономическо развитие, базирано на опазване на природата

Международен форум в София ще представи прехода към икономическо развитие, базирано на опазване на природата

Събитието ще предложи възможни решения на предизвикателството как в условията на мултилатерализъм светът може да постигне успешен преход към зелена икономика

Икономисти, биолози и климатолози от международната природозащитна организация WWF, в партньорство с Европейската комисия, ЮНЕСКО, Организация за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие ще обсъдят на 8 юни в Интерекспо център, София, възможностите за справяне с климатичните промени и опазване на природните ресурси на планетата в съчетание с икономическо развитие и повишаване на качеството на живота.

Форумът "Икономика за жива планета" ще предложи възможни решения на предизвикателството как в условията на мултилатерализъм светът може да постигне успешен преход към зелена икономика, да преодолее пълноценно настоящото множество от политически и икономически кризи и да подсигури постигането на Целите за устойчиво развитие 2030 г.

Срещата ще подчертае новата роля и отговорност за преподреждане на икономическите блокове на държавите с висок среден доход и на международните институции с цел въвеждането на новаторски финансови инструменти, насочени към належащите предизвикателства пред нашата планета.

Държим да заявим твърдо, че в момент, когато залозите са толкова високи, а различията в света – привидно толкова големи, споделеният стремеж за устойчиво развитие може да ни обедини по нов начин и да тласне света напред, споделя Апостол Дянков, регионален координатор "Зелена икономика" за WWF.

В навечерието на европейското председателство на България сме уверени, че форумът ще даде начало на сериозна дискусия по тези въпроси, както и че ще помогне за изграждането на нови лидерски подходи за централно- и източноевропейските държави относно устойчиво развитие в условията на мултилатерализъм, допълва Дянков.

Сред основните участници във форума, на място и с видео обръщения, са: Паскал Канфин,  ръководител на WWF Франция и бивш министър на развитието на Франция, Кармену Вела, европейски комисар "Околна среда, морско дело и рибарство", Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в София, Неон Дел, глобален консервационен директор на WWF, Деметрес Каравелас, ръководител на WWF Гърция и други.


Гостите и участниците в срещата ще са на разположение на медиите от 10:45 до 11:30 ч. За координация на участия извън този период както и в следващите дни, се обърнете към Мартина Попова, WWF: 0894 568 596.
 

За контакти:
Георги Стефанов, WWF, ръководител "Зелена икономика", 0889 517 976
Апостол Дянков, WWF, регионален координатор "Зелена икономика", 0894 568 597
Мартина Попова, WWF, комуникации, 0894 568 596.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.
 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.