1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан в три града

Международният ден на лешояда ще бъде отбелязан в три града

Събитието се организира в рамките на проект LIFE+

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на LIFE+ проект „Помощ за египетския лешояд“ организира  отпразнуването в три града от страната на Международния ден на лешоядите – 5 септември (събота).

В Природозащитния и информационен център на БДЗП „Източни Родопи“ събитието се организира с подкрепата на Община Маджарово и ще започне още от 3 септември с бригада от доброволци за почистване на Природозащитния и информационен център на БДЗП „Източни Родопи“, боядисване на моста на Арда и поставяне на нови информационни табели. В деня на празника (5 септември, събота) от 18 часа на ваканционното селище плаж Арда ще се проведат много игри за деца и викторини с награди, рисуване на графити и презентация, посветена на лешоядите. Ще се излъчи и филмът на Мария Салабашева за престъпленията срещу дивата природа и конкретно за кражбата на яйца на световно застрашени видове в България, сред които и на египетски лешояд.

Честването на деня в Маджарово се осъществява и с подкрепата на Фондация “По-диви Родопи”.

И това съвсем не е всичко – от 1-ви до 5-ти септември художниците от „140 идеи“ ще изрисуват стена от жилищна сграда в Маджарово (първият блок от града до кръговото). Темата на графита ще бъде посветена на лешоядите и на тяхната безценна функция в природата. Графитът ще бъде завършен в деня на празника.

Маджарово не случайно е наричан „Градът на лешоядите“. Тук се намира една от двете колонии на белоглавия лешояд в България. Маджарово е едно от най-важните места в страната за опазването на грабливите птици и специално за световно застрашения египетски лешояд.

В Русе събитието се организира с подкрепата на Регионалния исторически музей - Русе и Природен парк „Русенски Лом“ и ще се проведе от 18 часа в Лапидариума на РИМ - Русе и включва игри и викторини за деца с много награди, презентации, посветени на лешоядите и прожекция на филма на Мария Салабашева за престъпленията срещу дивата природа.

В Природен парк Русенски Лом гнезди една от последните двойки египетски лешояди в страната ни. Миналата година тук бе останала само една птица, която за щастие намери партньор и това лято дори отгледа поколение. С тях се върна и надеждата, че този вид все още не е изчезнал от Ломовете. Птиците са обект на редовен мониторинг, подхранване и охрана от страна на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“, съвместно с  Дирекцията на парка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.