1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов: Кръговата икономика е сред основните инструменти за намаляване на парниковите газове

Министър Димов: Кръговата икономика е сред основните инструменти за намаляване на парниковите газове

Постигането на климатична неутралност означава съществени промени във всички сфери на нашия живот

Министър Димов взе участие в провеждащата се в Хелзинки Неформална среща на министрите по околна среда и климат на ЕС. Дискусиите са съсредоточени върху три особено актуални и взаимосвързани теми - изменение на климата, кръгова икономика и опазване на биологичното разнообразие.

Акцентът на обсъжданията в рамките на първия ден от срещата бе поставен на въпросите, свързани с изменението на климата и запазването на биологичното разнообразие. В изказването си министър Димов подчерта важността на прилагането на практика на целите за изменението на климата. „Успехът на този процес е свързан с подкрепата на обществото и в този смисъл той трябва да отчита интересите на хората, както и да запази конкурентността на икономиката. Справедливият преход, създаването на достойни и качествени работни места, осигуряването на икономически растеж и запазване на конкурентоспособността са от ключово значение за преминаване към нисковъглеродно и устойчиво на климата развитие", посочи министър Димов.

По думите му постигането на климатична неутралност означава съществени промени във всички сфери на нашия живот. „България счита, че Кръговата икономика е един от основните инструменти за намаляване на емисиите на парниковите газове, който ще донесе едновременно както екологични, така и икономически и социални ползи. За нас е важно въвеждането на максимално обективни индикатори и развитие на Мониторинговата рамка за кръгова икономика. Още със Заключенията на Съвета от юни 2018 г. в рамките на Българското председателство призовахме Европейската комисия да продължи да работи по разширяване на индикаторите, с които се отчита напредъкът към кръгова икономика. Разглеждаме това като удачен и практически ориентиран подход за отчитане на резултатите и за поставяне на следващи приоритети в политиките и законодателството", каза още министър Нено Димов.

„Необходимо е да се наблегне на засилен диалог и тясно сътрудничество с индустрията и с научните среди и да се поставя по-голям акцент върху по-технически актове, например стандарти за качество, съществени изисквания към продуктите и други, които да стимулират пазара и да създават предпоставки за изграждане на доверие на производителите в рециклируемите суровини. Доверието в рециклирането трябва да бъде основна цел, тъй като когато чрез политиките на ЕС то бъде постигнато, индустрията ще генерира търсене, а оттам това ще развие пазара и в ценово отношение и ще допринесе за конкурентоспособността на икономиките на Съюза", подчерта министър Димов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.