1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова се срещна с посланика на Швеция Катарина Рангнит

Министър Карамфилова се срещна с посланика на Швеция Катарина Рангнит

Снимка:

Обсъден беше напредъкът на дискусиите по текущите законодателни предложения в областта на околната среда и климата в Съвета на ЕС

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с посланика на Кралство Швеция в България, Нейно Превъзходителство Катарина Рангнит.
Министър Карамфилова изтъкна ключовата роля на Швеция в председателството й на Съвета на ЕС в ситуация на несигурност и висока инфлация в целия ЕС. Необходимо е да бъде поставен още по-силен акцент върху значителните инвестиции, необходими за осигуряване на изпълнението на новите изисквания.

Обсъден беше напредъкът на дискусиите по текущите законодателни предложения  в областта на околната среда и климата в Съвета на ЕС. Министър Карамфилова потвърди готовността на страната да продължи да участва активно и конструктивно в преговорния процес.

В рамките на разговора беше коментирана и инициативата на Шведското председателство на предстоящата неформална среща на министрите през април в Стокхолм да бъдат събрани заедно отговорните за политическите решения лица и бизнесът.


„Това е гаранция не само за ползотворна дискусия, от която да бъдат направени изводи за бъдещите екологични политики, но и за обмяна на опит и успешни бизнес практики. Засилването на сътрудничеството с бизнеса по въпроси на околната среда и климата е от ключово значение както за ускоряване на екологичния преход, така и за повишаване на конкурентоспособността на ЕС“, подчерта министър Карамфилова.

Тя представи амбицията на България да бъде домакин на 29-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP29) през 2024 г.

В заключение, министър Карамфилова и посланик Рангнит се обединиха, че по отношение на въпросите, свързани с околната среда, двете страни вървят в една посока. Потвърдена беше готовността съвместната работа и доброто сътрудничество между двете страни да продължат и занапред.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.