1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова участва в общия дебат на Конференцията на високо равнище на ООН „Вода за устойчиво развитие“

Министър Карамфилова участва в общия дебат на Конференцията на високо равнище на ООН „Вода за устойчиво развитие“

Акцент беше поставен върху продължаване модернизацията на водната инфраструктура

По време на Конференцията на високо равнище на ООН „Вода за устойчиво развитие“ в централата на ООН в Ню Йорк министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова участва в общия дебат по прегледа на изпълнението на целите на Международното десетилетие за действие „Вода за устойчиво развитие“ 2018–2028 г.

 „Устойчивото управление на водите е динамична цел, при която следва да бъдат отчитани, както развитията на модерния свят, така и промените в околна среда. За да отговорим адекватно и ефективно на тази динамика, трябва да вземем предвид връзките между опазването и използването на водата, изменението на климата, загубата на биологично разнообразие, деградацията на почвите, замърсяването, управлението на рисковете, свързани с метеорологичните условия и да се справим с тези предизвикателства по интегриран начин“ заяви министър Карамфилова и допълни, че това създава добри предпоставки за сътрудничество и партньорства между заинтересованите страни.

Тя подчерта, че изградената добра институционална и регулаторна рамка, както и ефективното прилагане на интегрирания подход в страната ни при управлението на водните ресурси и риска от наводнения са от съществено значение в усилията ни за постигане на целите за устойчиво развитие, свързани с водите.

Министър Карамфилова представи напредъка на България в изпълнението на целите на Международното десетилетие за действие „Вода за устойчиво развитие“ 2018–2028 г. и работата по приоритетните във водния сектор дейности. Акцент беше поставен върху продължаване модернизацията на водната инфраструктура и постигането на достатъчно добро ниво на опазване на водите и на тяхното устойчиво използване с цел гарантиране на постоянен достъп до достатъчно количество качествена вода за благосъстоянието на населението и социално-икономическото развитие, поддържане на поминъка, защита срещу замърсяване на водите и опазване на екосистемите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.