1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Михайлова: Проектът "Карадере" няма да получи одобрение

Министър Михайлова: Проектът "Карадере" няма да получи одобрение

Снимка:

Той засяга две защитени територии по "Натура 2000"

Проектът "Карадере" няма да получи одобрение, тъй като засяга две защитени територии по "Натура 2000", това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред ТВ7.  Тя добави, че одобряването на меморандум за разбирателство между кабинета и фирмата инвеститор не означава получаването на екооценка. 

Миналата седмица правителството изненадващо одобри Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект на "Мадара Юръп" АД да строи в местността Карадере за "три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение" в община Бяла. Става дума за рестарт на проект, представен през 2008 г., който и тогава предизвика негативна обществена реакция заради планираното сериозно застрояване и неясноти около земите, заменките на част от тях и  защитените зони, в които е местността. Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" - за опазване на дивите птици, и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. С днешна дата същият инвеститор възобновява намеренията си, като твърди, че проектът е значително намален, ще спази всички законови изисквания и ще представи намеренията си на всички заинтересувани страни.

"Аз ще предложа да добавим поне още едно изречение в закона, което да гласи, че преди да бъде процедиран проектът, той трябва да получи становище по ОВОС. Без оценка за въздействието за нас този проект не съществува", обяви тя.

Инвеститорът на проекта не е контактувал с мен, почти нищо не знам за собствениците на фирмата, допълни тя. "За мен и за екипа на МОСВ този, новият, проект съществува само в един план в 2 писма - едно писмо, написано от фирмата до РИОСВ - Бургас, в което тя се интересува каква е процедурата, за да получи разрешение по екологичното законодателство. Второто писмо е до зам.-министъра на околната среда и водите - дали това по закон е възможно, но е отговорено, че решението се взима в зависимост от проекта", обясни Михайлова.

"Моето лично убеждение и убеждението на МОСВ е, че ние трябва да бъдем много ясни пред инвеститорите. Те са добре дошли, ако създават работни места", каза тя и допълни, че министерството може да подкрепи всеки проект, но при определени условия. 

Първите действия в тази посока ще са промени във формуляра, който се попълва при кандидатстване за инвеститорски клас. Михайлова ще предложи в решението на Министерския съвет да се добави, че преди проектът да бъде процедиран нататък, трябва да получи становище по въздействие върху околната среда. "По-разумно е един инвеститор, преди да тръгне с проекта си, да направи проверка възможен ли е този проект, след като има защитени зони в района", каза Искра Михайлова.

"Ще ограничим проекта, не можем да го разширим в този си вид, защото има защитени зони, каза Михайлова." Според нея преди да се направи бизнес план и график за строителство, трябва да се направи проверка това строителство дали е възможно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.