Министър Нено Димов: В секторите води и въздух проблемите се решават и положителните резултати са факт

Снимка:

За периода 2014-2020 г. са договорени 110 млн. лв. за подпомагане на общините за намаляване на замърсяването от битовото отопление

В секторите води и въздух проблемите се решават и положителните резултати са факт. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на брифинг по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова относно политиката по околна среда и води. В момента в Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС) най-мащабни са инвестициите във водния сектор – над 1,5 млрд. лв., от които 105 млн. лв. са за ВиК Перник. „Г-жа Корнелия Нинова обича да се изказва неподготвена. Когато нейното правителство управляваше през периода 2013-2014 г. програма „Околна среда“ (2007-2013) г. беше спряна и всички средства за сектор ВиК бяха замразени. Това е най-големият провал в екологизирането на инфраструктурата в сектор околна среда след промените през 1989 г.“, коментира министър Димов. Той припомни, че по време на второто си правителство ГЕРБ успя да спаси парите от оперативната програма и бяха реализирани практически почти всички водни цикли в областните центрове с изключение на един.

„Единственият областен град, който тогава не успя да защити проекта си, беше Перник, с кмет от БСП. Така че, когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия пакет на проекти за ВиК“, заяви Нено Димов. Той беше категоричен, че малкият приток към язовира е факт, но загубите на вода щяха да са много по-малки, ако Перник беше реализирал водния си цикъл. Според министър Димов лидерът на БСП прави продължение на политиката с фалшиви новини, с която се насажда страх: „Говоря за твърдението какво пием в момента. Спомнете си как Таско Ерменков хвърли в ужас софиянци за известно време с фалшива новина за замърсяване на язовир Искър. Това продължава и в сектор въздух, защото това са теми, които засягат всеки, и могат да събудят страх. Не е редно лидер на политическа партия, която има претенции, да разпространява фалшиви новини и да насажда страх“, категоричен беше министърът.

Министър Нено Димов заяви още, че „ако г-жа Нинова беше загрижена за въздуха, когато управляваше нейното правителство на тройната коалиция – на Сергей Станишев, можеха да предвидят пари за чистотата на атмосферния въздух“. Той припомни, че в първата оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. не е имало финансов ресурс за сектор въздух, докато за периода 2014-2020 г. са договорени 110 млн. лв. за подпомагане на общините за намаляване на замърсяването от битовото отопление.

Допълнително са осигурени по ОПОС още 500 млн. лв. за електрификация на градския транспорт. „Всички ТЕЦ-ове и топлофикации бяха приватизирани в периода 2004-2009 г., когато и Корнелия Нинова е зам.-министър на енергетиката, изгонен заради скандала с Вальо Топлото. Така че, когато говорим за ТЕЦ-овете и какво се диша, да си даде сметка, че тя пряко е участвала и носи отговорност за своите действия“, каза Нено Димов. Министърът посочи, че от 2014 г. насам почти всички станции за измерване качеството на атмосферния въздух в големите градове отчитат подобрение на показателите. Средногодишните данни за София сочат, че в 4 от 5-те станции нивата на замърсяване на въздуха се понижават. Пловдив запазва нивата, Бургас, Варна, почти всички големи градове, дори Видин, който е сред най-замърсените, показват сериозен напредък в подобряване качеството на атмосферния въздух. „Дебатът ще бъде проведен в Народното събрание, но съм длъжен да кажа на г-жа Нинова, че с фалшиви новини политика не се прави“, заяви министърът.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.