1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Нона Караджова участва в работата на СОР 16, която се проведе в Канкун, Мексико

Министър Нона Караджова участва в работата на СОР 16, която се проведе в Канкун, Мексико

Снимка:

За голямо постижение се смята решението за създаване на "Зелен климатичен фонд"

На 16-ата Конференция на страните към Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (СОР16) и 6-ата Среща на страните към Протокола от Киото в Канкун, Мексико, бе приет пакет от мерки, наречен Споразумението от Канкун, който очертава насоките за бъдещите преговори.

В Конференцията взеха участие 194 страни. Единствено Боливия се обяви против Споразумението от Канкун. Председателят на Конференцията Патрисия Еспиноза, министър на външните работи на Мексико, създаде прецедент в международните преговори по климата. Тя прокара пакета от решения с мотива, че една държава не може да налага вето върху договореност, подкрепяна от всички останали държави.

Конференцията в Канкун може да се счита за успешна, доколкото създаде благоприятна атмосфера и желание за споразумение и компромиси между страните. Балансираният пакет от решения не съдържа напредък по основните въпроси - амбициозни и съизмерими цели на страните, форма на глобалното споразумение, преодоляване на периода на преход към втория период, но прави възможно възстановяването на процеса напред.

За голямо постижение се смята решението за създаване на "Зелен климатичен фонд" с Управляващ борд, който ще се състои от 25 представители на развиващите се страни и 15 представители от развитите страни. За периода 2010-2012 г. средствата във фонда ще бъдат в размер общо на 30 млрд. долара. За периода след това - до 2020 г., във фонда трябва да постъпват 100 млрд. долара годишно. С парите развиващите се държави ще могат да предприемат действия срещу климатичните изменения, да се адаптират към настъпилите промени, да си закупуват модерни технологии за "чиста" енергия и така да намалят собствените си вредни емисии. Световната банка е поканена да управлява фонда. Предстои още работа по детайлизиране на източниците на постъпления.

Страните участнички потвърдиха решимостта си да не допуснат повишение на температурите с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива - критичният праг, над който ще настъпят опасни изменения в природата.

Цялата информация за решенията на конференцията можете да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.