1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Сандов участва в неформалната среща на министрите по околна среда на ЕС в Амиен

Министър Сандов участва в неформалната среща на министрите по околна среда на ЕС в Амиен

В първия ден на срещата бяха обсъдени още обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб и ролята на ЕС за предотвратяване на тези процеси

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов участва в неформална среща на министрите по околна среда. Тя се провежда в Амиен, Франция, на 20 и 21 януари 2022 г. и е традиционна за всяко ротационно председателство на ЕС.

Една от основните теми за дискусия през първия ден на срещата беше свързана с устойчивата употреба на пестициди - въпрос с особена важност както за земеделието, така и за опазването на човешкото здраве и околната среда. В изказването си министър Сандов акцентира на необходимостта от прилагане на ефективна европейска рамка, която да подобри информираността, да повиши защитата срещу неблагоприятното въздействие на определени вещества върху хората и природата, както и да установи нулева толерантност към остатъци от пестициди във вносните продукти. „Необходимо е да разширим осведомеността и знанията и да засилим контрола върху употребата и прилагането на продукти за растителна защита, като същевременно осигурим ефективни стимули за благоприятни алтернативи с оглед опазване на човешкото здраве и околната среда“, изтъкна той.

Министрите обсъдиха и въпросите, свързани с прилагането на Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, която е важна стъпка към постигане на целта за нулево замърсяване и осигуряване на нетоксична околна среда.

В първия ден на срещата бяха обсъдени още обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб и ролята на ЕС за предотвратяване на тези процеси. Разширяването на земеделските земи за производство на стоки е основен двигател на загубата на естествени местообитания в трети страни, като това сериозно възпрепятства и усилията на ЕС в борбата с изменението на климата. Ето защо, според България, законодателството на ЕС трябва да противодейства на тази тенденция с подходящи мерки, за да гарантира, че добивът и потреблението на продукти, внесени в ЕС, не водят до обезлесяване и деградация на горите в световен мащаб.

В рамките на Съвета министър Сандов проведе двустранна среща с румънския министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок, с когото обсъдиха замърсяването на въздуха по северната граница на страната ни, както и възможностите за сътрудничество.

Днешната сесия ще продължи със съвместно обсъждане на министрите на околната среда и министрите на енергетиката по въпросите на справедливия преход към нискоемисионно развитие и ролята на горите в борбата с изменението на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.