1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министрите Василева и Лукарски и евродепутатът Паунова взеха участие в конференция за кръговата икономика и възможностите пред бизнеса

Министрите Василева и Лукарски и евродепутатът Паунова взеха участие в конференция за кръговата икономика и възможностите пред бизнеса

Преминаването към модела на кръгова икономика ще ограничи зависимостта от ресурсите

Министрите на околната среда и водите Ивелина Василева, на икономиката Божидар Лукарски и евродепутатът Ева Паунова представиха пред бизнеса възможностите за инвестиции в ресурсно ефективни проекти. Конференцията „Кръговата икономика и възможностите за българския бизнес“ бе организирана от Министерство на околната среда и водите, Ева Паунова в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент.

„Около 40% от разходите на европейските компании са разходи за суровини. Ако се премине към кръгова икономика и се спестяват или многократно се използват суровини, ще се постигне икономически растеж и ще се разкрият около 2 млн. нови работни места. Това ще съхрани околна среда и ще доведе до устойчив растеж“,  отбеляза министър Василева. И добави, че Европейският съюз и правителствата на държавите членки предприемат редица мерки за постигане на кръгова икономика. Европа е заложила цел  до 2030 година да се рециклират 65% от битовите  и 75% от отпадъците от опаковки, както и да се забрани депонирането на разделно събраните отпадъци.

„Средностатистическият европеец използва 40 тона суровини и оставя след себе си 5 тона отпадъци всяка година. На тези отпадъци е време да се погледне като ресурс“, добави още министър Василева.

"Трябва да осъзнаем, че ресурсите ни са ограничени и в даден момент, те просто няма да са налични. Имаме нужда в рязка промяна към принципа на кръговата икономика и да започнем да изграждаме интелигентни производства, които ефективно да използват ресурсите", посочи министър Божидар Лукарски.

„Произведи, използвай, изхвърли“  ще е принцип напълно неприложим в близко бъдеще.   Кръговата икономика може да предложи устойчиви икономически модели, базирани на иновации и технологии, които да позволят многократното използване на един и същи ресурс.

 „Преминаването към модела на кръгова икономика ще ограничи зависимостта ни от ресурсите и ще намали производствените цени в дългосрочен план. Няма бизнес, който да не планира развитието, затова възприемането на модела е въпрос единствено на време“, каза пред аудиторията евродепутатът Ева Паунова. 

България рециклира 29 % от отпадъците си

В Новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014 – 2020 за инсталации за рециклиране на отпадъци са предвидени 563 млн. лв.

До края на годината ще бъде обявена още една процедура, насочена към общините за изграждане на компостиращи инсталации с предварително третиране. Вече е обявена процедура за изграждане на компостиращи съоръжения с бюджет 97 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.