1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ е предприело мерки по казуса "Калиакра"

МОСВ е предприело мерки по казуса "Калиакра"

Еврокомисията е образувала две наказателни процедури срещу България още през 2008 г.

Министерството на околната среда увери, че е предприело пакет конкретни мерки, които да обезсмислят завеждане на съдебно дело срещу България от страна на Европейската комисия заради ветропарковете край Калиакра. 

Вчера, 17 октомври, Брюксел обяви, че изправя България пред Съда на Европейския съюз за за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение.

От министерството напомнят, че Еврокомисията е образувала две наказателни процедури срещу България още през 2008 г., впоследствие обединени в една. Причината е, че България е намалила територията на защитена зона за опазване на дивите птици "Калиакра", от европейската екологична мрежа "Натура 2000".  Въпреки това районната инспекция за околна среда във Варна през 2012 г. е одобрила множество проекти за ветроенергийни паркове в района, а съдът ги е потвърдил. 

Министерството информира, че новият екип е разработил, а Министерският съвет, е одобрил пакет от мерки, за да отговори на всички искания на Европейската комисия. Той включва разширяване на защитена зона за птиците "Калиакра", определяне на нова защитена зона за птиците, определяне на нови защитени зони за местообитанията, недопускане изграждането на вятърни генератори в територията на новата проектозона "Било".

Българската страна е в непрекъснати контакти със службите на ЕК по възникналия казус, като на Комисията се изпраща редовно информация за реализирането на всяка мярка от одобрения пакет, се посочва в съобщението. МОСВ е наясно, че процедурата е задействана отдавна и не може да бъде прекратена. Въпреки това, след като бъдат изпълнени всички предвидени мерки от одобрения пакет, за което се изисква да изтекат определени законови срокове, и ЕК бъде официално информирана, смятаме, че основание за завеждане на иск в Съда на ЕС вече няма да бъде налице, уверяват от ведомството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.