МОСВ иска съдействие за мониторинг на водите заради случая в Хасково

Търси се начин за локализиране и неразпространение на замърсяванията

Министърът на околната среда Ирина Костова е поискала съдействие от две министерства - на енергетиката и на регионалното развитие, за мониторинг на водите, пише dir.bg.

Причината е несъответствие в качеството на водата в някои от кладенците за питейно-битово водоснабдяване на Хасково, където бяха установени отклонения по химически показатели "уран" и "алфа активност".

В писмо до енергийния министър Николай Павлов, Ирина Костова настоява да бъдат предоставени данни за мониторинга на подземните води в района на находищата на уран, където в миналото е извършван добив по геотехнологичен способ.

Целта е да се установи какъв контрол се извършва и какви мерки са предприети за локализиране и неразпространение на замърсяванията, както и да се осигурят алтернативни източници на водоснабдяване при установяване на отклонения от нормите.

Министър Костова очаква съдействие и от регионалното министерство, е отбелязано в съобщението. В писмо до колегата си Спас Попниколов тя настоява да се осигури пълен достъп до водовземните съоръжения, стопанисвани от ВиК операторите, при вземане на проби от експертите на басейновите дирекции и лабораториите към Изпълнителната агенция по околна среда.

Все още не е ясен източникът на замърсяването с естествен уран на част от кладенците, които захранват град Хасково с питейна вода.

Преди ден стана известно, че по предварителни резултати в четири от тях са отчетени завишени показатели на уран и алфа активност.

От ВиК Хасково съобщиха, че веднага са преустановили водоподаването и са осигурили питейна вода от друг водоизточник. От здравното министерство уверяват, че опасност за населението няма.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.