1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наказателни постановления за повече от 190 хил. лв. са издадени от регионалните инспекции през септември

Наказателни постановления за повече от 190 хил. лв. са издадени от регионалните инспекции през септември

Проверено е и изпълнението на изискванията на Закона за управление на отпадъците

През септември са извършени регулярни проверки на 1772 обекта от експертите на 16–те регионални инспекции в страната. Проверено е състоянието на съоръженията за пречистване на отпадъчни води от предприятията и изпълнението на дадените предписания, свързани със спазване на екологичното законодателство. Издадени са наказателни постановления за повече от 190 хил. лв., събраните суми от санкции надхвърлят 240 хил. лв.

Извършени са и регулярни проверки за спазване на законодателството в областта на водите. За заустване на отпадъчни води, които превишават допустимите емисионни норми - на „Ломско пиво”АД е наложена текуща месечна санкция в размер на 5 075 лв.; за допуснати замърсявания с пепелина на р. Соколица - на „Енел Марица изток 3” АД e издадено наказателно постановление на стойност 10 000 лв.; за извършване на дейност без съоръжения за пречистване на водите - фирма „Саандс 97” е санкционирана от РИОСВ – Бургас с 2 000 лв.

Проверено е и изпълнението на изискванията на Закона за управление на отпадъците. РИОСВ – Русе е санкционирала „Хан Аспарух” АД в размер на 10 000 лв. за неизпълнение на Плана за закриване на депото на фирмата. За нерегламентирано изгаряне на отпадъци и извършване на дейност без разрешително, РИОСВ – Бургас е наложила две наказателни постановления на обща стойност 9 000 лв.на „Металс плюс” ЕООД.

Финансови санкции са наложени и на „Булдекор”АД за 15 000 лв., заради непредставен в срок План за управление на разтворители, и на „Петролна база Сливен” за 5 000 лв. поради липса на инсталация за регенерация на парите. От септември има и заповед на директора на РИСОВ– В.Търново за преустановяване изгарянето на дървесни частици, отделяни при производството на плоскости от „Кроношпан България” АД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.