1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Намаляване на емисии на CO2 и финансиране на нисковъглеродни иновации

Намаляване на емисии на CO2 и финансиране на нисковъглеродни иновации

Новото законодателство, което беше предварително договорено с министрите от ЕС, ще ускори годишното намаляване на квотите за емисии

Днес, 6 февруари ЕП одобри проект на директива за затягане на ограниченията на ЕС за емисиите на CO2 от индустрията. С това започва изпълнението на ангажиментите по Парижкото споразумение относно изменението на климата.

Новото законодателство, което беше предварително договорено с министрите от ЕС, ще ускори годишното намаляване на квотите за емисии от схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ), продавани на търг, които обхващат около 40% от парниковите емисии на ЕС. Предвижда се:

– ускоряване на годишното намаление на квотите за емисии, които ще се пускат на пазара (т.нар. „коефициент на линейно намаление“), с 2,2% от 2021 г. спрямо планираните в момента 1,74%; този фактор също ще подлежи на преразглеждане с възможност да се увеличава допълнително най-рано през 2024 г.;

– удвояване на капацитета на резерва за стабилност на пазара на СТЕ, за да се премахне излишъкът от квоти за емисии на пазара: при задействането му той ще абсорбира до 24% от излишъка на квоти през всяка от първите четири тръжни години, следователно цената им ще се покачва и ще се увеличава стимулът за намаляване на емисиите.

Два фонда за подпомагане на иновациите и стимулиране на прехода към нисковъглеродна икономика

„Модернизационният фонд“ ще подпомага модернизацията на енергийните системи в държави членки с по-ниски доходи. Евродепутатите затегнаха правилата за финансиране, за да може фондът да не се използва за проекти, предполагащи използване на въглища. Изключение от това изискване е постигнато за България и Румъния, които ще имат възможност да използват фонда за инвестиции за модернизиране на централи за отопление на въглища (ТЕЦ).

„Иновационният фонд“ ще предоставя финансова подкрепа за подпомагане на възобновяема енергия, улавяне и съхранение на въглерод и нисковъглеродни иновационни проекти.

Защита срещу изместване на въглеродни емисии

Бъдещото законодателство също така има за цел да предотврати „изместването на въглеродни емисии“, т.е. риска компаниите да преместят производството си извън Европа поради политиките за намаляване на емисиите. Секторите, изложени на най-голям риск, ще получат безвъзмездно своите квоти за СТЕ. По-малко застрашените сектори ще получат безвъзмездно 30%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.