1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нараства мрежата на ЕС от защитени природни зони

Нараства мрежата на ЕС от защитени природни зони

Добавени са почти 18 800 квадратни километра

"Натура 2000", мрежата на ЕС от защитени природни зони, нарасна значително. Бяха добавени почти 18 800 квадратни километра, между които огромен дял заема морска територия от 17 000 квадратни километра, която увеличава защитените многобройни застрашени морски видове. Мрежата понастоящем обхваща почти 18% от сухоземната територия на ЕС и над 145 000 км² от неговите морета, съобщава Рапид.

Основните страни, в които се увеличава тя напоследък, са Обединеното кралство, Франция, Белгия, Гърция, Кипър, Унгария, Литва и Италия. „Натура 2000" е в центъра на европейската борба за спиране на загубата на биологичното разнообразие и за запазване на функциите на екосистемите. Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „Натура 2000 в момента е един от най-резултатните инструменти в Европа за борба срещу загубата на биологично разнообразие; тя играе ключова роля в стратегията ни за защита на природното наследство. Приветствам особено много разширяването спрямо европейски морски площи: защитата на европейската морска среда и уникалните ѝ характеристики никога не са били толкова важни".

„Натура 2000" е широкообхватна мрежа от защитени територии, създадена с цел да осигури оцеляването на най-ценните и застрашени биологични видове и местообитания в Европа. Мрежата се състои от около 26 000 територии, като последните разширения добавят 166 нови територии с площ почти 18 800 квадратни километра. Повече от 90% от добавената зона се състои от морска територия (17 000 km²), главно в Обединеното кралство, а също и във Франция, Белгия, Гърция, Кипър и Италия.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.