1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наредба ще ни задължи да рециклираме строителните отпадъци

Наредба ще ни задължи да рециклираме строителните отпадъци

До 2020 г. България трябва да рециклира поне 70% от този вид отпадъци

Всички строителни отпадъци ще трябва да се обработват и рециклират, а тези от тях, които са токсични, да се обработват специално, според нова наредба, подготвяна от министерството на околната среда и водите. Проектът е част от готвената стратегия за оползотворяването на строителни отпадъци. Според министъра на околната среда и водите, до 2020 г. България трябва да рециклира поне 70% от този вид отпадъци.

За осъществяването на стратегията ще бъде променен Законът за управление на отпадъците и ще бъде приета въпросата наредба за оползотворяването на строителните отпадъци, която е вече в етап на обсъждане.

Така например новата наредба ще забранява смесването на строителни отпадъци и земна маса, разрушаването на сгради или обекти на техническата инфраструктура по начин, водещ до невъзможност за рециклиране на образуваните строителни топадъци, както и самото строителство по начин, водещ до невъзможност за рециклиране на образуваните строителни боклуци. Ще се забрани нерегламентираното изхвърляне на този вид отпадъци, образувани от дейности по строителство и разрушаване. Също така наредбата ще ограничи депонирането на СО, които могат да бъдат рециклирани, повторно употребени или оползотворени.

При ремонти и разрушаване на сгради, особено големите такива – с над 1200 кв.м. разгърната застроена площ, ще бъде задължително да се разрушават селективно (деконструират), при което ще трябва да се разделят няколко вида отпадъци: стъкло, дърво, пластмаси, метали (включително и сплави), бетон (без съдържание на опасни вещества), тухли (без съдържание на токсични вещества), керемиди, тухли и керамика без съдържание на опасни вещества, както и смеси от въпросните материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.