1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нашествие на инвазивни чужди видове и чрез подаръците!

Нашествие на инвазивни чужди видове и чрез подаръците!

Развитието на международната търговия и транспорт подпомагат придвижването на растения и животни, а с тях и на паразити и болести

Наближават любими на малки и големи празници. Всеки иска да зарадва децата с подаръци. Те често искат повече от всичко някого или нещо, за което да се грижат с любов. В стремежа си да удовлетворят това желание възрастните купуват екземпляри от видове животни и растения, които са инвазивни и чужди за нашата природа. Когато по-късно попаднат в нея те нанасят сериозни щети на местното биологично разнообразие и на икономиката. Такива примери са червенобузата костенурка и слънчевата рибка.

Червенобузата костенурка става популярен домашен любимец, у нас, след 1990 г. При домашни условия екземплярите бързо нарастват и стават трудни за гледане. Тогава хората се освобождават от тях в природата. Те са двойно по-продуктивни от местните видове водни костенурки и снасят по над 20 яйца. Застрашават българската фауна като изместват местните видове от местообитанията им и ги конкурират за храна. Така намаляват и изчезват популации на видове, които им служат за храна. Повече можете да научите от Атлас на инвазивните чужди видове от значение за ЕС.
Червенобуза костенурка

Слънчевата рибка се е появила у нас като аквариумна, но след това е изхвърлена сред природата и се е аклиматизирала. Среща се в много водоеми в страната. Позната е и като Циганка, Часовник или Царичка. Тя е стръвна, изяжда хайвера на другите риби и така намалява популациите им. Счита се за напаст поради бързото си размножаване. Слънчевата рибка кълве на почти всякаква стръв и се хваща лесно. Така измества останалите видове и влияе зле на спортния риболов.

Sunnyfish

Заедно с рибките в страната навлизат и инвазивни чужди водни растения, които се ползват за озеленяване на аквариумите. Такива са нуталиевата водна чума и големият лагаросифон. В началото целта е декоративна, а разпространението – ограничено, но за съжаление те често попадат сред природата и причиняват много вреди.

Развитието на международната търговия и транспорт подпомагат придвижването на растения и животни, а с тях и на паразити и болести. Поради незнание много хора неволно допринасят за тяхното разпространение.

Моля, помислете преди да купите за подарък екзотично животно или растение, включително семена или луковици! Допитайте се до специалисти, преди да поръчате по Интернет или проверете дали видът не е инвазивен. Повече за опасните нашественици има в сайта Местообитания без инвазивни чужди растения и на Фейсбук страницата ни.

Не освобождавайте декоративни видове животни и не изхвърляйте растения или части от тях сред природата!

Списък на ИЧВ, които се срещат в България и са включени в Списъка на Съюза към Регламент 1143/2014 можете да намерите на специалната страница в сайта на МОСВ
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.