1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Натали Вершалд : България беше много конструктивна в процеса на изработване на Дунавската стратегия

Натали Вершалд : България беше много конструктивна в процеса на изработване на Дунавската стратегия

През януари ще трябва да започне прилагането й

България беше много конструктивна в процеса на изработване на Дунавската стратегия. Това каза Натали Вершалд, представител на ГД „Регионално развитие” на Европейската комисия на пресконференция в Министерски съвет. Всичко опира до отключване на потенциала на този регион в много направления. Това е нов начин на работа в ЕС. Басейнът на Дунав се промени драматично през последните години, особено с разширенията на Съюза през 2004 и 2007 г. За отключване на потенциала е много важна мобилността. По устойчив начин трябва да се подобрят транспортните връзки в региона, без да се унищожава биоразнообразието, посочи Натали Вершалд.

България и Словения са страните с най-богатото биоразнообразие.

Защита от наводнения и индустриални инциденти е друг важен приоритет – проблем, който е общ за европейските страни. Защитата с диги „избутва проблема” по други части на реката, заяви тя. Предприятията трябва да са по-конкурентоспособни, да има условия за създаване на малки бизнеси, основани на иновациите.

Дунавският регион се характеризира с фрагментирани енергийни пазари, между които няма връзки, страните са зависими от външни източници на доставка на енергия. Дунав е добър източник на електроенергия, произведена от ВЕИ.

Искаме Дунавският регион да се превърне в запазена марка, в дестинация за туристи от цял свят, каза Натали Вершалд. За тази цел ще се рекламират туристически маршрути от историческо значение. По думите й – стратегията трябва да е приобщаваща, с действия за намаляване на бедността, включване на ромското население, 80 % от което се намира в Дунавския регион.

През януари ще трябва да започне прилагането на Дунавската стратегия. Въпреки че тя няма да бъде придружена от допълнително финансиране от ЕС, за региона вече е осигурена значителна сума по линия на голям брой програми на ЕС. За периода 2007-2013 г. само от политиката на сближаване – Европейски фонд за регионално развитие, Кохезионен фонд, Европейски социален фонд се отпускат 100 млрд. евро.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов каза, че като река, Дунав е разпознаваема в Европа с положителен имидж. Развитието на туризма по реката ще спомогне за повишаване имиджа на България и ще допринесе за реални инвестиции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.